Бойко Георгиев и Пешето в рубриката Поети с китара

|
На 7 март в читалище "Николай Хайтов" се състоя поредното представяне на бард в традиционната рубрика "Поети с китара".
Въпреки мразовитата и снежна вечер, присъстваха много приятели и почитатели на това изкуство и на представения поет с китара Бойко Георгиев. Всъщност представените бяха двама, защото Бойко Георгиев изпълняваше песните си в дует с брат си Петър Янков - Пешето.
Водещият Димитър Христов представи двамата братя като един новозаформил се дует, като всеки от членовете му има свой самостоятелен път. Родени и израстнали в центъра на София, Бойко и Петър хващат китарата по различно време. Бойко е типичният бард - сам пише текстовете и музиката на песните си, а Петър се усъвършенства предимно като музикант. Инженер по образование, известният в музикантските среди като Пешето Петър Янков е свирил с Михаил Белчев, Валди Тотев, "Джендема" и много други известни наши изпълнителни и групи. Бойко Георгиев е работил в Кремиковци, занимава се с ремонт на бяла техника, но явно това не му пречи на любовта към поезията и музиката. Участвал е в редица фестивали - този в Копривщица, "Поетични струни", в Харманли, "Ален мак" и др. Писал е песни и към няколко филма. Има издаден компакт диск с негови изпълнения.
В концертната програма Бойко Георгиев и Пешето изпълниха стари и нови песни по текстове на самия Бойко, на Димчо Дебелянов, Димитър Христов, Валентина Радинска, Дамян Дамянов и др. Петър Янков изпълни виртуозно една своя инструментална пиеса. Неусетно измина повече от час с лиричните и вдъхновени песни на двамата братя, които за край поздравиха вдъхновителките си, жените, с утрешния техен празник. След концерта всички присъстващи стоплиха телата си с чаша вино, след като бяха стоплили душите им с хубави песни.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *