Боян Ангелов представи 13-ата си стихосбирка в читалище “Николай Хайтов”

|
На 1 март в литературния салон “Дамян Дамянов” на столичното читалище “Николай Хайтов” се състоя премиера на стихосбирката “Пристанище в средата на душата” от Боян Ангелов, който отбеляза и своя петдесетгодишен юбилей.
В началото водещият на вечерта Димитър Христов поздрави присъстващите с националния празник – 3 март, и покани на сцената удивителния дамски камерен хор “Арфа” към ч-ще “Н. Хайтов” с главен художествен ръководител известната музикална педагожка Офелия Русева. С брилянтните си изпълнения на възрожденски песни по стихове на Добри Чинтулов (“Топчето пукна”), Любен Каравелов (“Хубава си, моя горо”) и Петко Славейков (“Дор не небо ясно слънце”) хористките създадоха празнична атмосфера и приповдигнаха духа на немногобройната публика в дъжделивата и хладна софийска вечер.
Д. Христов представи Боян Ангелов като утвърден поет от средното поколение, останал верен на българската поетична традиция, но и търсещ нови изразни средства и хоризонти. Б. Ангелов е автор на 13 стихосбирки и на редица други книги -монографии и сборници с историко-философско, научно-публицистично и есеистично съдържание. Той е доктор по философия, председател на фондация “Читалище” и бивш главен редактор на едноименното списание.
Поздравления към юбиляра поднесоха неколцина от присъстващите поети и приятели на Боян – Петър Динчев, Иван Деев, Петър Андасаров (редактор на първата му стихосбирка “А върху ножа – детелина”), Кремена Ячева, проф. Слави Славов, Цветан Генов, а Георги Драмбозов прочете свое стихотворение, посветено на Боян.
Ето един куплет от стхотворението “Очакване”, който е показателен за натюрела и художествения изказ на Боян Ангелов:
 
Назрява в мене чувство за вина.
Навън бледнее звездната жарава
и в стаята расте виделина
като жена, която се отдава.
 
Вечерта продължи с приятелски разговори в дружеска обстановка на чаша вино, а щастливият юбиляр раздаде автографи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *