Боян Биолчев е новият носител на наградата Вик

|
На 27 октомври в Централния военен клуб се състоя официалната церемония по обявяването и награждаването на победителя в Третия национален конкурс за български роман на годината и наградата “Вик”. Голямата награда и наградата от гласуването на читатели получи Боян Биолчев за романа си “Амазонката на Варое”.
Наградата “Вик” се присъжда за трета поредна година. По регламент победителят получава 10 000 лева и превод на романа (без ангажимент за издаване) на английски език. Наградата от гласуването на читатели е 1000 лева.
Журито тази година беше в състав: Петър Анастасов (поет и драматург), Димитър Томов (директор на Университетско издателство “Св. Климент Охридски”), Ирина Вагалинска (журналист в списание “Тема”) и Георги Коритаров (журналист в Нова телевизия). Общо тази година участваха 67 романа. Шест от тях стигнаха до последното гласуване. Другите номинирани бяха: Владимир Зарев със “Светове”, Леа Коен с “Консорциум “Alternus”, Виктор Пасков с “Аутопсия на една любов”, Иван Голев с “Дани” и Валери Стефанов с “Изгубените магарета”.
Наградата на публиката обяви Петър Атанасов, а тази на журито – Едуард Вик. Всеки от тях произнесе по една реч при връчването, като тази на г-н Вик беше придружена от отвратителен превод. Но както е казал народът – “обущарят ходи бос”.
Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и победител в тазгодишния конкурс “Вик” Боян Биолчев обяви, че дарява наградата си за организиране на конкурс за стихотворение и разказ от български студент. От месеци беше ясно кой ще е тазгодишният победител (виж статията “Литературата на началниците”), организацията на конкурса беше силно критикувана, но с този си жест проф. Биолчев спечели сърцата на присъстващите и надявам се, на критиците. Похвален жест, дано да намери и други последователи това добро дело!
Водещ на церемонията и тази година беше телевизионният водещ Николай Дойнов. Специални гости бяха група “Ъпсурт” и дует “Каризма”, които изпълниха няколко парчета.
 
Отличеният роман можете да закупите от виртуална книжарница "Словото".
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *