Бразилката Елиане Елиас с изключителен концерт в София

|
Бразилската пианистка Елиане Елиас изнесе блестящ концерт пред българската публика на 11 април. Концертът на виртуозката беше част от пролетния фестивал Sofia Jazz Peak, организиран от Cantus Firmus и Jazz FM Radio, открит през февруари от немския академичен суинг бенд Bujazzo.
Силно впечатление направи добрата посещаемост на събитието, зала 1 на НДК бе доволно пълна с гладни за джаз зрители, което е изключително добър знак. Джаз концертите в България вече имат своята вярна и постоянна публика, която познава и иска да слуша джаз. Което може би е и мисията на фестивали като Sofia Jazz Peak.
Елиане и музикантите от триото й – Марк Джонсън (бас) и Джоуи Берън (барабани) представиха изключителен букет от хард боп, нюанси на латино, "Жобим" самба и суинг със заразителен ритъм и впечатляващи импровизации.
Елиане е позната на ценителите от филма на бразилския режисьор Фернандо Труеба "Calle 54" (Улица 54), посветен на латино джаза във всичките му форми. В култовата лента тя представя магично изпълнение на "Samba Triste", демонстрирайки богат талант, виртуозност и изтънчена чувствителност.
Освен красива жена, Елиане Елиас е изключителна пианистка, техниката й е безупречна, а горещата бразилска кръв кара клавишите и настроението да кипят. В "мъжкия" свят на джаз пианото тя защитава повече от достойно нежния пол и заслужава всеки плясък от бурните аплодисменти, с които и българската публика не пропусна да я награди.
Приветлива и усмихната, тя обяви песните от актуалния си албум "Something for you", посветен на легендарния пианист Бил Еванс, и ги изпълни с деликатен баладичен стил, редуван с темпераментни импровизации. Барабанистът Джоуи Берън заслужи бурни овации с майсторството си.
Вокалните умения на Елиане са твърде далеч от виртуозността й на пианото, но все пак са добро допълнение към общия звук на пианото.
Гвоздеят на концерта дойде на биса, за който публиката извика триото на крака. Елиане завърши концерта си с това, което свири и пее най-добре – елегантна самба.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *