Броени дни до 18 Международен театрален фестивал „Варненско лято“

|
За 18-а поредна година Международен театрален фестивал „Варненско лято“ си поставя за цел да открои сред българската театрална продукция от сезона най-убедителните и търсещи нови критерии постановки и същевременно да огледа многообразието от театрални тенденции в международен контекст.
На пресконференция в БТА бяха представени акцентите в програмата и партньорите на фестивала, благодарение на които се осъществяват основните модули.
Организаторите съобщиха, че имат намерението и желанието фестът да придобие балкански и черноморски измерения в идните години. Две постановки ще се представят за втори път на фестивала, пожелани от зрителите - "Шинел" на театър "Кредо" и "Ритъм енд блус" на Малък градски театър зад канала.
Паралелна програма ще представи концерти с театрална и филмова музика, театрални изложби, сценично четене, работни ателиета, филмова прожекция и професионални срещи по актуални въпроси за предизвикателствата пред театралната практика днес в Европа и света.
С девет чужди продукции от Великобритания, Италия, Дания, Ливан, Швейцария, Турция, Хърватска, Румъния и Белгия международната програма среща българската публика с водещи имена от европейския и световен театър. С „Хей, момиче!” за първи път в България гостува спектакъл на италианския режисьор Ромео Кастелучи, обявен за „най-дръзкия и изобретателен създател на образи в съвременния театър”.
След успешни турнета във Франция, САЩ, Русия, Ирландия, Сирия и Египет, световноизвестната датската компания „Мют” представя експресивния танцов концерт „Да докоснеш пода с глава”.
До къде може да достигне съчетанието на театрални и кинематографични средства неочаквано изпробва новаторската британска трупа „Имитейтинг Дъ Дог” в стилния визуален спектакъл „Хотел Матусал”.
След успеха на първото гостуване през 2003 г. със „Звукова машина”, носителите на Швейцарската награда за танц и хореография „Дрифт” създават нова необичайна работилница за звуци. Тези спектакли ще гостуват в София в рамките на програмата "Световен театър в София в театър "София".
За първи път на фестивала гостува и съвременен театър от Ливан с провокативния спектакъл по действителен случай „В търсене на изчезналия служител” на Раби Мруе, спечелил вниманието и на най-престижните международни фестивали Festival D’Avignon и WienerFestwochen.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *