Буги-вуги пианист № 1 в света идва за джаз феста в Банско

|
Световноизвестният музикант Аксел Цвингенбергер, признат за буги-вуги пианист № 1 в света, е сред най-очакваните звезди на предстоящия джаз фестивал в Банско. Роден в Германия през 1955 г., Аксел от 19-годишен прави световни турнета. Публиката му се възхищава заради характерния му маниер на импровизации – свири с лява ръка, без усилватели, за да покаже майсторските си умения.

Любимец е на рок и поп звезди, а фантастичното му изпълнение заедно с барабаниста на "Ролинг стоунс" Чарли Уотс и до днес е ненадминато. Пианистът пристига в Банско заедно с внучката на легендарния буги-вуги пианист Албер Амонс - Лайла.
Аксел за втори път е в Банско – той с усмивка си спомня как при първото си гостуване на фестивала през 2001 г. военните са помагали в превозването и разтоварването на сцената на рояла му. През 2004 г. австрийската поща пусна серия от пощенски марки „Аксел Цвингенбергер свири буги-вуги”, а през 2007г. музикантът блесна на алеята на славата на буги-вугито в САЩ.

Фестивалът в Банско, който ще се проведе от 8 до 13 август, ще бъде открит с концерт в памет на легендарната Леа Иванова.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *