БУЛГАКОН 2003

|
От 4 до 7 септември в Пазарджик се проведе БУЛГАКОН 2003 - ежегодният конвент (конгрес) на авторите и фенове на фантастиката във всичките й форми: научна фантастика, фентъзи, алтернативна история и др. Организатори на проявата бяха Фондация „Фантастика“ и сайтът за нова българска литература „Буквите“. На събитието присъстваха всички по-известни български автори на фантастика, представители на почти всички издателства, много фенове. Приятна изненада беше и присъствието на ректорът на Пловдивският университет и депутат Огнян Сапарев.
Събитието започна с откриване на изложбите "Рьорих и България" и "Български художници-фантасти" във фоайето на зала "Маестро Г. Атанасов" и "175 години от рождението на Жул Верн" във фоайето на Младежкия дом. Изложбата беше открита лично от кмета на Пазарджик - д-р Иван Колчаков.
На 5 септември от 14 часа беше проведена беседа със специалният гост от Русия, журналистът от известното списание „Если“ Евгений Харитонов. Гостът разказа за книгата си „Болгарская фантастика“ – сериозно библиографско изследване върху българската фантастика. Това е може би единствената библиография на автори и произведения на фантастична тематика от последните години. Имаше дискусия на различни теми по приликите и разликите между процесите на издаване и четене на фантастика в нашите две страни.
Бяха връчени наградите на годишният конкурс за фантастика на издателство „Аргус“:
Роман - Георги Караджов - "Рана"
Разказ:
1. Хр. Карастоянов "Грешката"
2. Боян Калинов (Boby_)- "Последният хакер"
3. Адриан Лазаровски - "Езерото"
Христо Пощаков - "Апаратът на реалността"
Пл. Митрев - "Хазарт"
К. Добрев и В. Иванов - "В търсене на камъка"
В конкурса участваха над 60 произведения на множество автори. Последвалата интересна дискусия между издатели и фенове обсъждаше една известна тема – скъпите книги, малките тиражи и големите разходи, хората не могат, а и най-вече не искат да купуват книги. Вечерта продължи с рецитал на бардовската песен.
На 6 септември беше проведена интересната дискусия „Отвъд бъдещето“. Тя включваше лекции на тема:
- "Кой ще успее утре?" - Атанас П. Славов
- "Бъдещето идва с взлом" - Иван Попов
- "Разумната Вселена" - д-р ф. Иван Пунчев
- "Сексът на бъдещето" - Момчил Петров
- "Какво ни готвят братята американци?" - Йордан Янков
- "В търсене на бъдещия човек" - Иван Попов
- "Доколко е материално бъдещето?" - Тодор Ялъмов
След лекцията в Цигов чарк продължи неофициалната част на събитието.
Булгаконът бе закрит рано сутринта на 7 септември.
Следващият Булгакон 2004 съвпада с Европейският конрес по фантастика - Еврокон 2004, който ще се проведе в Пловдив от 5 до 8 август.
Организаторите изказаха благодарност на домакините от пазарджишкият клуб за фантастика „Аркадий и Борис Стругатцки“ и на Юри Илков (Генерала), отличен за Еврофен за 2002 година


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *