Бургаската опера провокира публиката с богат и разнообразен афиш

|
Богат и изключително разнообразен афиш очаква бургаската публика през настоящия сезон, съобщи директорът на Оперно-филхармонично дружество (ОФД) - Бургас Александър Текелиев.
Новите форми и заглавия целят да предизвикат интереса на по-широк кръг зрители. Комичната опера “Така правят всички жени” по Моцарт е едно от интересните заглавия в репертоара на дружеството. За да бъде по-достъпен за публиката, спектакълът, постановка на Александър Текелиев, се играе на български.
За първи път от години бургазлии ще могат да гледат и прочутата оперета на Офенбах “Хубавата Елена”. Да дирижира спектакъла е поканен Юли Дамянов, главен диригент в Националния музикален театър "Стефан Македонски".
В афиша е наблегнато на заглавия, които отдавна не са поставяни в Бургас, като „Турандот” и „Мадам Бътерфлай” на Пучини. До Нова година ще бъде поставена “Палячи” от Леонкавало - първата опера, играна в България в началото на миналия век.
„С “Палячи” премиерните заглавия в репертоара на операта за календарната година стават осем. Това е прецедент за бургаската опера – при скъп продукт, какъвто е оперният спектакъл, да се направят толкова нови постановки за една година”, коментира Текелиев.
Сред световните величия, които ще гастролират на бургаска сцена през новия сезон, са големият диригент Джорджо Крочи и оперната прима Габриела Мориджи, която ще изпее Тоска.
Не са забравени и най-малките зрители. За тях в репертоара на операта е включен забавният мюзикъл „Един американски уикенд” по мотиви на Том Сойер.
Продължават изключително популярните образователни спектакли „Как да гледаме балет”, които с много хумор и закачка проследяват историята на танца от пещерните хора до съвременните дискотеки.
 

Лора СтаматисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *