Бургаските кукленици отново с приз

|
Впечатляващата колекция от награди на Държавен куклен театър – Бургас се увеличи с още две. Бургаските кукленици се завърнаха от XVIII Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” в Пловдив с първа награда на холандското жури за „Цар Дроздобрад” и награда на българското жури на Александра Илиева за най-добра актриса. Така сбирката от „пловдивски” награди на бургаския куклен театър става пълна.

По традиция на фестивала има три журита – българско, холандско и детско. Бургаското представяне бе отличено между 8 български и четири чуждестранни театрални формации (от Израел, Канада, Азербейджан и Армения). Извън конкурсната програма ДКТ – Бургас подари на фестивала „Съкровището” на Пейо Пантелеев. Отзивите за постановката също са възторжени.

Бургаският куклен театър участва за трети път и в съвместен проект със Стара Загора и Пловдив – „Едип – празникът на ослепяването”. Постановката, изцяло за възрастни, е реализирана от руски екип с участието на 17 актьори от трите театъра. Тя ще има бургаска премиера в Драматичен театър „Адриана Будевска” на 7 октомври.

„Както върви, скоро ще трябва да правим специална витрина, за да поберем всички награди” – споделя с усмивка, но и с основателна гордост директорът на Кукления театър Христина Арсенова. Предстоящото участие е след броени дни в Международния куклен фестивал – биенале „Пиеро” (за възрастни) в Стара Загора.

Преди това, на 18 септември, бургаската публика ще има възможност да види „Нощта преди Рождество” по Гогол – спектакъл, с който бургаските кукленици отново ще борят конкуренцията. От изданието на този фестивал през 2007 година в Бургас дойдоха три приза – голямата награда и наградите за най-добри актьор и актриса.
 

По материали на Община БургасКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *