Бургаските художници с подписка за Национално биенале “Приятели на морето”

|
Казано с пристрастие, две са общите изложби, организирани от Дружеството на художниците, които провокират творческите амбиции на бургаските творци. „Изложба на изложбите” е посветената на 24 май - деня на българската духовност и културна идентичност и общата изложба, свързана с Деня на Св. Николай Чудотворец - Празник на Бургас.
Всеки художник кандидатства за участие с най-новите си творби и с тези, които сам определя като най-добри, пред строго жури. То пък е съставено от членове на ръководството на Дружеството на художниците в Бургас. На този 24 май до участие в изложбата бяха допуснати 72 творби от 64 автори от всички възрасти и художествени жанрове. Доайенът на художниците Ненко Токмакчиев - майстор на акварела показва творбата си „Аркутино”, Нели Новакова - художник от средното поколение, привлича интереса с изящна „Пътека в морето” - различна от това, което сме виждали вече, изпълнена с финес.
От младите творци споменавам заредената с ирония инсталация на Владимир Палев - „По пътя към светлото бъдеще”. Актуална, с армия от раци, всеки поел нанякъде, но всички те обединени от идеята за „светлото бъдеще”. Разбира се, внимание заслужават всички творби, подредени в залата на „Александровска” 22, които ни срещат с художниците - Фоти Фотев, Роджер Краев, Анета Краева, Лора Янева, Мария Алексиева, Йордан Маринов, Атанас Стоянов и др.
При откриването на изложбата бе връчена традиционната награда на името на Руси Стоянов - рано напуснал света художник, който бургаските му колеги определят като гениален и неповторим. Едно от култовите места в Бургас на бул. ”Богориди” носи името на неговата творба „Грамофон”, поставена на булеварда към морето. Негов е и високият кръст в местността „Шилото”. След себе си Руси Стоянов е оставил множество пластики, картини и проекти. Наградата на неговото име е учредена от съпругата му Галя Чернева и Дружеството на художниците в Бургас. Отрежда се на млад художник, който се отличава с присъствието си в културния живот на града. Тази година наградата бе заслужена от художника Добрин Вътев, представил се на изложбата с пъстър „Листораст”.
На другата „изложба на изложбите” - Никулденската - се определя бургаският Художник на годината.
Това лято в претенциозното „изложба на изложбите” ще се включи и Националната изложба - биенале за съвременното българско изобразително изкуство „Приятели на морето” 2012. Основен организатор и спонсор е община Бургас. Дружеството на художниците в Бургас започна подписка – апел за финансовото обезпечаване на Националното биенале. Публично обявената сума за събитието претърпя няколко промени и се сви до половината от необходимото. ”… Mеко казано е срамно да бъдат променяни условията на тази престижна за страната и град Бургас художествена проява” - пише в обръщението към подписката, която мобилизира подкрепата на всички заинтересувани от нивото на културния живот в града и идеята „Бургас - Европейска културна столица 2019”. От Дружеството на художниците в писмо до кмета на Бургас уведомиха, че културното събитие не може да се обезпечи с определената минимална сума. Затова нека общината, като главен организатор и спонсор, го отмени. На празничния 24 май кметът Димитър Николов увери художниците и множеството приятели на изобразителното изкуство, събрали се в изложбената зала, че националното биенале „Приятели на морето” ще се състои и тази година. Изданието е пето поред от неговото възстановяване през 2004 г. след 20-годишното му прекъсване.
 

Радка БАЛЕВА
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *