Бургаският театър постави втора пиеса на Христо Бойчев

|

Аглика Бояджиева отбелязва 30 години сценична дейност“Районна болница” или още “Жената на полковника” е втората пиеса на Христо Бойчев, която постави Бургаският драматичен театър “Адриана Будевска”. Режисьор на нашумялата творба е Симеон Димитров. Преди осем години той постави с голям успех в Бургас “Полковникът птица” на същия автор.
Срещата с текста на талантливия Христо Бойчев и неговата реализация в представлението е на три нива – социалнополитически, народопсихологически и духовен. “Ние разпознаваме нашето социално битие в мизерията, здравната проблематика, липсата на институции и държава”, коментира режисьорът.
Той сам определя пиесата като “Бунтът на обречените”. Българинът е обрисуван с “качества” като пасивност, недоверчивост, отчаяние, неидентифицираност, предателство, но и състрадателност, лесна доверчивост, ентусиазираност. Той е манипулиран и съзнателно манипулиращ, а в крайна сметка – живее с илюзии.
Според Симеон Димитров героите живеят своя земен живот в една притча, а неговата мисия е да пробуди у тях, т.е. у зрителите сетива, емоции и памет, за да заживее духът им. За да разпознаят в живота не само делничните проблеми и радости, а да откриват и духовните празници.
В пиесата Симеон Димитров е и сценограф, и автор на музикалната композиция. Пластиката е на Петя Стойкова, ръководител на балет “Дюн”.
Ролите се изпълняват от талантливите бургаски актьори Стоян Памуков (Контузов), Валери Еличов (Дядото), Тодор Щонов (Братой), Красимир Кацаров (Уйлям), Николай Стоименов (Феро), Невена Цанева (Пепеляшка), Аглика Бояджиева (Бабата), Галина Винчева и Зорница Ковачева (Жената и Сестрата), Златко Ангелов (Доктор Генерал).
Всички те играят с вдъхновение и видимо удоволствие, като правят уникални персонажите. В ролите на бодигардове се превъплътяват служителите на бургаския театър Димитър Илиев и Венелин Георгиев.
С тази постановка актрисата Аглика Бояджиева отбелязва 30 години сценична дейност. Тя е от фамилията Бояджиеви, която ще остави своя трайна диря в българския и бургаския театър.
Следващото представление на “Районна болница” е на 17 ноември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *