Бургас – есенен, поетичен и празничен през октомври

|
Бургас има славата, че е град на поети. Есента е сезон на романтиците и мечтателите. След морето и лятото, есента е другата муза на творците. И тази година в началото на октомври, за десети път се откриха Есенните литературни празници. Афишът бе изпъстрен с много събития. В началото на месеца, в уютната атмосфера на новия Арт център на бургаската опера, се обединиха няколко изкуства – театър, музика и литература. Изпълнени бяха класически произведения от новия струнен квартет “Камерал” и младите солисти на операта Биляна Данаилова-сопран и Мариян Йовановски-баритон.
В поетичен спектакъл любителите на поезията се докоснаха отново до уникалното творчество на бургаските поети от 60- и 70-те години, рано отишли си от този свят, но положили началото на литературния живот в града – Христо Фотев, Петя Дубарова, Стойчо Гоцев, Димитър Велинов, Реджеб Кюпчу, Николай Искъров, Янаки Петров, Иван Апостолов, Димитрина Баева, Иван Ванев, Гено Генов и Илия Буржев.
В спектакъла се използваха интересни и рядко излъчвани документални записи на големия бургаски поет Христо Фотев и незабравимата Петя Дубарова, както и кадри от стария Бургас.
В залата за първи път беше подредена изложба-базар на бургаски издателства “Божич, “Балтика 2000” и Издателска къща “ Знаци”. Те представиха своята продукция за 2008 година.
Последваха Вечер на белетристиката и Вечер на поезията, където бургаските творци имаха възможност на живо да общуват със своите почитатели и да им прочетат най-новите си творби.
Специално място бе отделено и за първия Националeн конкурс за поезия на името на Христо Фотев, организиран от Община Бургас със съдействието на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Министреството на културата. В залата на Драматичен театър “Адриана Будевска” бе изнесен спектакъл по стихове на Христо Фотев - “Приемам възхитителния риск”, сценарий и режисура на Румен Велев. Силна емоционално музика и картини на бургаски художници, приятели на поета - Георги Баев, Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Стоян Цанев, Живко Иванов представиха по един любопитен начин душевността на поета, неговите интервюта и разговори с приятели. Първи носител на наградата стана бургаския поет Тома Бинчев. Пластика, диплом и парична сума от 2 000 лева бе връчена от заместник-кмета на Община Бургас Йорданка Ананиева.
Друг бургаски поет и неговата 75-годишнина бе почетен по подобаващ начин. Кръстю Станишев представи най-новата си поетична книга “Елегии”, а художникът Иван Яхнаджиев подреди свои картини.
В залата на читалище “Фар” “Морски таралежи” от Бургас представиха своите сатирични произведения.
Предстоят още прояви до края на месец октомври - Дом музей “Петя Дубарова и списание “Родна реч” ще представят “ Блогърите и литературата – алтернативи на литературния процес” в сборника “Пет години уъркшоп”.
Регионална библиотека „Пейо Яворов” ще представи сборник с научни доклади от Националната конференция в Поморие от месец юли тази година “Аз не живея, аз горя”, организирана по повод 130 години от рождението на Пейо К.Яворов.
Вечерта на младежкото литературно творчество ще събере възпитаниците на литературните кръжоци и арт студии в града.
Клубът за фантастика в Бургас “Тера Фантастика” ще отбележи своята 40-годишнина.
До края на месеца ще бъдат представени и книги на бургазлии, издадени от Издателска къща “Знаци”- “Видения” на Керана Ангелова , “Бургас – поглед отвътре” с автор арх. Деви Симеонов и две книги на Марина Гочева - разказите “Морска сол” и студията “Защо в кукления театър магарето е синьо”.
Тази година Министерство на културата прояви щедрост и участва във финансирането на бургаските литературни празници.
Празниците продължават: www.burgas.bg/bg/news/details/72/1938
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *