Бургас направи дарение в Одрин

|
Заместник-кметицата на Бургас Йорданка Ананиева беше начело на група, която на 30 март (неделя Кръстопоклонна) направи голямо дарение на българската църква „Свети Георги” и на българската общност в Одрин.
Соня Кехлибарева придружаваше дарението на Регионална библиотека „Пейо Яворов” от 100 тома нова българска литература от златната съкровищница за църквата и 100 тома за Тракийския университет и изучаващите българска филология студенти.
Президентът на фирма „БИС” Боян Иванов дари богата колекция от български филми и християнски календари, Румяна Емануилиду – председател на Общество за духовни изяви – книги от бургаски автори.
На втория етаж на храма „Св. Георги“ е подредена експозиция „Делници и празници на българите в Одринска Тракия“, където са съхранени исторически материали, традиционно българско облекло и много дарени икони.
На третия етаж е библиотеката. Фондът вече наброява над 2 000 книги на български език, дарени от Тракийски дружества, книжарници „Хеликон“ и родолюбиви граждани.
Част от тиража на най-новата книга на Издателска къща „Знаци” - „Великден - празник на празниците” беше оставена за реализиране в църквата като средствата от продажбата й ще отидат за възстановяването и реставрацията на другата българска църква в Одрин „Св. св. Константин и Елена”.
Поради нота на валията официални срещи с ръководството на Тракийския университет не можаха да бъдат осъществени. Нотата последва след приемането в бургаския Общински съвет на декларация, осъждаща арменския геноцид през 1915-1916 година в Османската империя. Наследникът на Османската империя Турция все още не признава геноцида и по този въпрос сегашните управляващи влизат в остри спорове с европейската общност.

Втората българска църква в Одрин - Св. св. Константин и Елена е в процес на реконструкцияКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *