Бургас отново е домакин на София филм фест “На брега”

|
За четвърти пореден път Бургас ще бъде домакин на София филм фест “На брега”. Общо 20 филма са включени в тазгодишното издание на феста, обяви художественият директор Георги Дюлгеров.
Тази година специално внимание е обърнато на съвременното руско кино, което ще бъде представено с шест филма. Според Дюлгеров в момента руското кино е в голям възход и пазарът е наложил тези филми да влязат в афиша на фестивала.
Бургаското издание на феста ще бъде открито на 16 март в 19 часа с “Бедни роднини” на режисьора Павел Лунгин. Тогава в Бургас ще пристигне сценаристът Генадий Островски – един от най-известните млади творци в Русия.
На 19 март ще бъде представен филма на режисьора Фьодор Бондарчук “9-та рота”, а след това - “Космосът като предчувствие” на Алексей Учител, който спечели Голямата награда на фестивала в Москва. В програмата са включени още “Гарпастум” на Алексей Герман и “Първите на луната” на Алексей Федорченко.
“Статски съветник” на Филип Янковски с участието на големите звезди на руското кино Никита Михалков, Олег Меншиков, Константин Хабенски, Владимир Машков, Олег Табаков и др. Ще закрие фестивала на 24 март.
В програмата на феста са включени още румънски, френски, сръбски и английски филми. На 17 март ще бъде показан филмът “Аз и ти и всички, които познаваме” на Миранда Джулай, който спечели “Златна камера” за дебют и Голямата награда на Седмицата на критиката в Кан миналата година. Ще бъде показан и друг от фаворитите на Кан - филмът на румънският режисьор Кристи Пую “Смъртта на г-н Лазареску” .
Традициите на скандинавското кино ще бъдат защитени от “Скъпа Уенди” на Томас Винтерберг, “Тъмен кон” на Дагур Кари, “Братя” на Сузане Биер и “Ябълките на Адам” на Андерс Томас Йенсен. В програмата е включен и филмът на белгийците Жан–Пиер и Люк Дарден “Детето”, който спечели в Кан “Златната палма”.
В Бургас ще бъде представен и филмът “Музиката на Истанбул” на германския режисьор от турски произход Фатих Акин. Интерес предизвикват филмите “Бялата графиня” на Джеймс Айвъри и “Скъпи Франки” на Шона Ауербах, а също и филмите на корееца Ким Ки Дук – “Пролет, лято, есен, зима и ... пролет” и “Стик № 3”.
Ще бъде показан и победителят от конкурса за Наградата JAMESON, който ще стане известен на 18 март. По време на фестивалните дни ще бъде излъчен документален филм на режисьора Николай Волев, който ще получи Наградата на София за цялостен принос в киноизкуството. Ще бъдат връчени и две местни награди - на Община Бургас и на публиката.
Всички прожекции са в кино “Тракия”. Билети се продава както на касата на киносалона, така и на касата на театър "Адриана Будевска". Цената на билетите е 3 лева за една прожекция, а на абонаментните карти - 30 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *