Бургас отново е столица на спортните танци

|
Въпреки всички трудности и най-вече финансови, пред които са изправени организаторите на подобни форуми в България, в Бургас за 19 път Бургас ще се проведе най-престижният български турнир по спортни танци в страната и един от най-силните в Европа. Негови организатори са община Бургас, Българската федерация по спортни танци и клуб “Бургас 75”. По традиция турнирът преминава под патронажа на бургаския кмет.
“Въпреки трудностите, правим всичко с обединени усилия и с помощта на приятели”, каза един от родоначалниците на състезателните танци в Бургас, президент на Клуб “Бургас 75” и първият международен съдия по състезателни танци от България Румен Йорданов.
Той уточни, че всички чуждестранни танцьори са получили визи по 25 долара, а за самото участие заплащат по 15-20 евро. За българите тази такса е 10-15 евро, в зависимост от групата и вида на танците. Наградният фонд от 2 600 евро ще бъде разпределен възможно най-справедливо от международното жури.
Над 120 двойки ще се състезават в турнира за Купата на Бургас на 11 и 12 септември в спортна зала “Младост”.
Участниците са шампионски двойки от България, Италия, Германия, Турция, Англия, Молдова, Македония, Румъния, Сърбия, Черна гора, Финладния и други държави. Най- много са участниците от Русия - 25 състезателини двойки ще представят руската федерация. За първи път в тазгодишното издание участие ще вземат 24 двойки от Молдова, танцовите двойки от Турция са 15.
Две от най–перспективните британски двойки също са се включили за участие в турнира. Англичаните се завръщат в Бургас след няколко годишно отсъствие.
Всички клубове в България, които развиват активна състезателна дейност са направили заявки за турнира.
По време на турнира танцьорите ще бъдат оценявани от 13 международни съдии. Председател на съдийската колегия на международния турнир е Павел Дорохов - президент на Руската федерация и член на Организационния комитет на международната федерация по спортни танци. Дебют като международен съдия в латиноамериканските танци ще направи известният в близкото минало състезател по спортни танци от Бургас Андрей Тодоров.
“При бургаските двойки очакванията винаги са големи. Това е традиция, не случайно бургаската школа се е утвърдила като една от най- силните в страната”, коментира един от организаторите на турнира Илия Михов.
Миналогодишните носители на Купа “Бургас” Ивайло Тончев и Екатерина Лапаева няма да танцуват заедно. Ивайло е с нова партьорка - Снежана Шевиакова, с която отново е републикански шампион и очакванията са за класиране в призовата тройка при латиноамериканските танци.
Другата бургаска двойка, на която се залагат големи надежди, са шампионите по стандартни танци Салваторе Тодаро и Виолета Янева. С интерес се очаква представянето на още една бургаска двойка - Трендафил Сърмов и Радостина Иванова. Те са вицешампионите на страната в латинотанците. Като цяло конкуренцията тази година за Купа “Бургас” ще бъде много голяма, прогнозират специалистите.
В дните на открития турнир ще се проведат и медународни състезания за деца, юноши и младежи. За многобройните почитатели на спортните танци входът е с билети от 2 и 3 лева. Турнирът ще бъде заснет и излъчен на запис от БНТ.
“Искрено се надявам, че нашето състезание няма да бъде само спортно, а ще се превърне в едно светско събитие за Бургас”, сподели Румен Йорданов.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *