Бургас почита 110-ата годишнина от рождението на Петко Задгорски

|
До края на октомври ще остане изложбата, посветена на 110-та годишнина от рождението на художника Петко Задгорски, подредена в първа зала на Бургаската художествена галерия. От 2002 г. галерията носи името на Петко Задгарски в знак на благодарност към големия творец и педагог. Експозицията е съставена от рисунки, ескизи и маслени платна, планове на малки морски съдове. Тя разкрива Петко Задгорски в неговата романтична същност-пейзажи от пристанищното крайбрежие, фигурални композиции и портрети на близки, обичани от Петко Задгорски жени - майка, жена, дъщеря.

Сред множеството в залата при откриването на изложбата наскоро, беше Антония Задгорска - дъщеря на художника, предоставила на галерията картини от своята колекция. Любопитно стоеше тази достолепна сега жена до портрета си в най-млади години - „Тони“, нарисуван с финес и много любов от бащата. Картини от фонда на галерията  обогатяват и допълват представата за художника в общата експозиция. Любопитен акцент в нея е и проектът на паметника на Александър Сергеевич Пушкин, направен от Задгорски, и фотос на самата статуя в Морската градина - един от най-сполучливите по признанието на руски ценители на изкуството. Паметникът е открит на 22 февруари 1952 г. - статуя в бронз в цял ръст - и с великолепието си толкова очарова бургазлии, че за миг забравят за неговия автор - Петко Задгорски, след което го понасят на ръце в Морската градина.

В словото си при откриването на изложбата художникът Георги Динев - директор на БХГ „П.Задгорски“, бе добавил и спомени на Сава Попов - дългогодишен уредник на първата бургаска галерия срещу часовника на ул. „Богориди“. “Петко Задгорски живя 72 години. Очарователен човек. Лице като че ли изсечено от мрамор - одухотворено и енергично. Походката му като на завоевател - голяма и сигурна крачка, тялото му - изнесено малко напред - като че ли да преодолее бурен насрещен вятър - спомня си Сава Попов. Човек на широкия замах. Владетел на залива-дързък мореплавател… Едрите му мускулести ръце в сърдечно ръкостискане закачаха като че ли на голяма въдица… Той е един от добрите духове на Бургас.“

Петко Задгорски е роден на 2 юли 1902 г. в Сливен, но целият му живот и творческа енергия попиват в кипящото сърце на Бургас. През 1928 г. завършва с отличие Художествената академия в София като ученик на проф. Димитър Гюдженов. Цели 32 години - 1930-1962 г. - е учител по рисуване в бургаската Мъжка гимназия „Г.С.Раковски“. Негови ученици са художниците Виолета Масларова, Георги Баев, Генко Генков, Тодор Атанасов и др. През 60-те години се създава Дружеството на художниците в Бургас и Петко Задгорски е неговият първи председател. Той остава известен като забележителен художник и скулптор, реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог - обобщи в словото си Георги Динев. Затова и получава голямото признание на бургазлии с обявяването му за Почетен гражданин на Бургас. През 1968 г. Петко Задгорски е удостоен с орден „Кирил и Методий“ - втора степен.

Откриването на изложбата , посветена на 110 годишнина от рождението на Петко Задгорски, бе уважено от високото присъствие на областния управител Константин Гребенаров и кмета на община Бургас Димитър Николов.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *