“Бъдещият свят зависи от младите”

|
Това са думи на поета с български паспорт Уилям Мередит, който вчера щеше да навърши 89 години.
Роден на 9 януари 1919 г. в Ню Йорк, той завършва Пристънския университет и десет години по-късно е преподавател там по творческо писане.
По време на Втората световна война е военен пилот и служи във флота. Тогава, 25-годишен, написва първата си книга „Любовни писма от невъзможната земя”, с която по-късно печели поетичния конкурс за млади таланти на Йейлския университет.
Класикът на американската литература, носителят на престижната награда „Пулицър” за 1988 г., приятелят на България и младите поети от литературното студио „Митични птици”, гостува в Бургас през 2006 година. Той бе в нашия град по покана на областния управител г-н Иван Витанов и обеща да проведе курс по творческо писане в Бургаския свободен университет следващото лято.
„Мостът, който съграждаме през тези години, ще бъде продължен в бъдещето. Това е моята мечта...Интересувам се от тези двайсетина млади хора – писатели от Кънетикът колидж, с които ще дойдем в България. Удивително е... Но аз съм най-щастливият човек, защото преживях две войни, получих тежък инсулт, а още съм жив.”
Това са думи от последния ми разговор с него.
Болест му попречи да осъществи мечтата си. А на 30 май 2007 година той направи последния си полет и ни напусна завинаги.
Благодарим на съдбата, че ни позволи да се срещнем с Уилям Мередит на 85-ия му рожден ден в Родопите, да четем заедно поезия на Роженските поляни, да го посрещнем в Бургас. Той промени живота ни.
 

Роза Боянова, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *