“Българиана” – България описана като от близък приятел

|
"Българиана" е интересно звучащото име на книга, която описва българите и живота в България през погледа на чужденец, който до толкова харесва страната, че решава окончателно да се засели в нея.
Това кратко резюме едва ли може да даде пълна представа за същността на романа от Рандал Бейкър. А и целта едва ли е била да се описва каквото и да било, за да излезе после то добре подредено и с тежестта едва ли не на научен труд. Не, "Българиана" прилича много повече на дневник, воден без ангажименти и претенции, който отбелязва мигове, случки, хора и впечатления, характерни за нашата действителност. Може да се чете от начало до край или от края към началото, та дори и напосоки и наслуки.
На всяка страница присъстват няколко задължителни елемента - добронамерено и приятелско чувство към българите, остра критичност към консуматорския начин на живот "на Запад", погубил човешките отношения и радостта от живота, и забележително чувство за хумор. Именно то - интелигентно и незлобливо - е безценното достойнство на тази книга. А в съчетание с един поглед към нашата реалност от съвсем необикновен ъгъл, се получава очарователно четиво, което е интересно, забавно, на моменти поучително и при всички положения - замислящо.
Защото Рандал Бейкър не е просто поредният пенсиониран англичанин, който решава да си купи вила в някоя запустяло село у нас, тъй като така е по-евтино. Какво е по-различното в случая - освен че авторът майсторски владее перото? В биографичната бележка четем:
"Рандал Бейкър, роден в Уелс през 1944 г., е учил и работил в около 90 страни, сред които няколко африкански, Фиджи и Азербайджан. От 1990 г., когато участва в създаването на НБУ, досега посещава многократно България и е написал няколко книги, преведени и публикувани на български език. Той е почетен доктор и заслужил професор на Новия български университет.
В края на 2008 г. Рандал Бейкър се пенсионира като професор в университета на американския щат Индиана и решава да се установи завинаги в България."
В някаква степен можем да смятаме "Българиана" за сравнителен преглед на живота в няколко страни, сред които - разбира се - главно място заема нашата, в която човек може да има не само много, но и истински приятели и да им ходи на гости без предварително определен начален час и продължителност на визитата. Колкото и естествено да ни изглежда на нас - а може би и колкото и да не сме съгласни с някои наблюдения в книгата - осъзнаването през погледа на външен човек винаги носи в себе си нещо различно. В този случай - и заслужаващо си да се прочете. Защото е - с няколко думи - откровено, изключително забавно, добронамерено, изпъстрено с необикновени хора и събития, а в същото време близко и познато. От книгите, които оставят топло и приятно чувство, не се забравят лесно и - защо не - те карат да се замислиш. Без претенции и условности, а просто и естествено - точно каквото трябва да е нормалното човешко общуване.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *