България става световна столица на латиноамериканските танци на 1 април

|
Не, това не е първоаприлска шега. Виновници за този факт бяха организаторите на елитният турнир по латиноамерикански и стандартни танци Sofia Open, който за втора поредна година се проведе в София.
В дисциплината стандартни танци първи станаха италианците Паоло Боско и Силвия Питон, при латиноамериканските танци първи са словенците Юри Батагели и Ягода Струкели.
В рамките на събитието се състоя и турнир за професионалисти Sofia Professional Grand Prix, където победители за латиноамериканските танци са двойката Ивайло Тончев и Екатерина Лапева – България.
Над 150 танцови двойки от 20 държави взеха участиев в турнира IDSF Open, който е с награден фонд 15 000 евро, превърнал се в едно от най-посещаваните състезания по танци в света и получил много висок рейтинг от Световните федерации.
С продължителни аплодисменти и на крака залата приветства световните ни шампиони по танци на лед Албена Денкова и Максим Стависки, които пожелаха успех на участниците и споделиха, че техники от спортните танци са им помогнали да спечелят световната титла.
Зрителите на Гала-вечерта в зала "Универсиада" успяха да се насладят и на шоуто "Латиноамериканска Фантазия" представено от европейските шампиони Юка Хапалайнен и Сирпа Суутари от Финландия, които показаха, че върховете в чувствените латиноамерикански танци могат да бъдат покорени и от северни народи, и не са запазена територия само за представители на южните ширини.
Състезанието направи впечатление с перфектна организация и участници от топ 3 и топ 10 на света сред състезателите, както и световно известни имена сред съдиите.
Амбициозната цел на организаторите, а именно танцов клуб "С фрак и лачени обувки", Българската федерация по спортни танци и Професионалната танцова федерация, е София да замени Лондон като световна столица на танците в следващите няколко години, увери г-жа Роза Сисоева, мениджър на "С фрак и лачени обувки". Организаторите обещават да осигурят награда за първо място от 100 000 евро в близко бъдеще.
 

Снежана КолибароваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *