България участва в CinEast 2011 в Люксембург

|
България е гост на тазгодишното четвъртото издание на фестивала CinEast за кино от Централна и Източна Европа, който ще се проведе от 5 до 23 октомври в Люксембург.

Тази година CinEast ще представи на своите почитатели кинотворби от 6 страни – Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния и България, която е гост за 2011 г. В програмата на фестивала са включени общо 40 игрални и документални филма и повече от 30 късометражни. По традиция на фокус са предимно нови творби, в много случаи отличени на престижни фестивали, но зрителите ще имат възможност да видят и някои незабравими класики на игралното и документалното кино.Голяма част от филмите са свързани с една от двете основни теми на фестивала: „Живот в периферията на обществото“ и "East goes West". Предвидени са също три панорами на режисьори (Роман Полански, Милош Форман и Марчин Кошалка) и множество тематични вечери („Млади и сърдити“, „Употреба, злоупотреба, свръхдоза“, „Еротична вечер“ и др.). Девет филма участват в официалния конкурс. Те ще бъдат оценени от 6-членно жури под председателството на режисьорката Агнешка Холанд, която ще връчи също голямата награда на CinEast 2011.България е представена с 6 игрални филма, сред които се открояват дебютният филм на Константин Божанов „Аве“ (2011), българската номинация в конкурса, и силни заглавия от последните години като „Източни пиеси“ на Камен Калев, „Подслон“ на Драгомир Шолев, „Дзифт“ на Явор Гърдев, „Лов на дребни хищници“ на Цветодар Марков и „Стъпки в пясъка“ на Ивайло Христов. Българското участие се допълва от два документални филма – хитовият „Чия е тази песен?“ на Адела Пеева и по-новите „Приказки“ на Николай Василев и „Хотел Рай“ на София Тзавелла.
В четирите маратона с късометражни филми (един с игрални, един с анимационни и два с документални) ще участват анимационни творби на Борис Десподов и Весела Данчева и късометражни на Тома Вашаров, Светла Цоцоркова, Майя Виткова и др.Сред гостите на CinEast са известни имена като Флорин Шербан, Лех Майевски, Агнес Кочиш и Агнешка Холанд, а от българска страна – режисьорът Константин Божанов, които ще събеседват с публиката от херцогството. В рамките на фестивала ще се проведат също множество други дебати („Цифрова маргинализация“, „В периферията на обществото“, дискусия върху Форман и т.н.) и един киноконцерт (немият филм „Еротикон“ с музика на живо).


Отвъд границите на киното CinEast е място за среща на различни култури и традиции – фестивалът дава уникална възможност за опознаване на представените страни. В тази връзка са организирани множество съпътстващи събития, а именно няколко концерта, сред които на българската инди група „Насекомикс“, две изложби и две кулинарни вечери.

Фестивалът CinEast 2011 е организиран от асоциацията polska.lu в сътрудничество със CCRN, Cinémathèque, групата Utopia, Caramba Cinemas, кафе Ancien Cinéma, Университета в Люксембург и Европейското училище. Партньори: Полски филмов център (PISF), Словашки филмов център (SFU), Чешки филмов център, Унгарски филмов център (Magyar Filmunió), Унгарски културен център в Брюксел, Румънски културен институт в Букурещ, Посолство на Полша в Люксембург, Център за преводи за органите на ЕС, клуб „Гайда“ и др. Основен спонсор: ARHS Developments. С подкрепата на общината на Люксембург, Министерството на културата на Люксембург, Министерството на външните работи на Полша, национални фондове за култура и др.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *