Българската поетеса Аксиния Михайлова с награда за превод в Рига

|
На 27 октомври 2009 г. в културния дом на Латвийското общество в Рига се проведе петата церемония по връчване на наградата на името на големия латвийски поет Александър Чакс.
Наградата е учредена през 2001 г. във връзка с честване на 800-годишнината от създаването на Рига и 100 години от рождението на поета. Тя се връчва всеки две години от кметството на града на латвийски и чужди творци в различни области на културата – литература, музика, кино изобразително изкуство, за принос към латвийската столица и популяризиране на творчеството на Ал.Чакс.
Красивата бронзова статуетка за литература на тазгодишната церемония получи българската поетеса и преводачка Аксиния Михайлова за публикуваната от Фондация за българска литература в началото на 2009 г. книга с избрани стихотворения на Ал.Чакс „Огледала на въображението”. Наградата бе връчена от известния латвийски поет и преводач Улдис Берзинш. Поетесата с вълнение призна, че не е очакнала подобно признание, и че истинската награда за нея е било времето, когато е работила с текстовете на Чакс, защото приносът на Чакс за модернизиране на латвийската поезия е равностоен на това, което са направили Блез Сандрар и Г. Аполинер за френската или Гео Милев, Вапцаров, Вутимски за българската поезия. Тя благодари на Литературния център и на Фондация Културкапитал фонд, подкрепили нейния проект, и им пожела въпреки кризата в икономиката да продължат да подпомагат чуждестранни творци за популяризиране на латвийската култура, защото това е единственият шанс за такива „малки” литератури като латвийската и българската да заемат мястото, което им се полага в общото европейско семейство. Защото го заслужават.
И защото, освен от хляб и водка, човек се нуждае и от малко поезия, за да оцелее и душата му да остане цяла, и дори понякога да лети.

Дагния ДрейкаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *