Българска сватба в Бургас

|
На 16 август на сцената на Летния театър в Бургас Николина Чакардъкова и Неврокопският танцов ансамбъл представиха спектакъла "Българска сватба".
Проектът съдържа песни, които са достатъчно популярни и се пеят в цяла България предимно на сватбени тържества. Темата е българската сватба - в миналото и сега, от задявките на младите до ритуалите на сватбата. Повечето песни са типични за Пиринска Македония, но са включени и песни от други краища на България. Албумът “Българска сватба” на певицата съдържа 12 песни, от които тя изпя повечето. Особено приятна изненада беше “Мятало Ленче ябълка” - популярна игрива песен в неравноделен такт 7/8 (ръченица), позната в изпълнението на феномена Борис Машалов. Николина Чакърдъкова я представя с нов аранжимент, различен от познатия и тя придобива свой нов живот. Интересно е и съчетанието между старата градска песен “Облаче ле, бяло” и авторската фолклорна песен “Месечинка” (авт. З. Икономов), както и емблематична “Пий, куме, пий” с обновен текст и обогатена с различни ритми - граовско хоро, шопско натрисане и весело селско хоро.
Гости на певицата бяха Боби Шапков и малката Петя Шапкова, която получи овациите на публиката с чудесното си изпълнение на народни песни.
Николина Чакърдъкова е родена в Гоце Делчев и стъпва на професионалната сцена на четиринадесет години. Пее в Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци - гр.Гоце Делчев и Държавния ансамбъл за народни песни и танци “Пирин” - Благоевград. През 1996 година записва първият си самостоятелен албум “Чакай ма, батьо Ванчо”, а "Българска сватба" е четвъртият й пореден албум.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *