Българският документален филм „Тотал-но отричане” с престижна награда

|
Филмът на българката Милена Кънева получи специалната награда на 8-я международен фестивал за документални филми „One World” в Прага лично от Вацлав Хавел.
„Тотал-но отричане” бе показан на официалната церемония по откриването на фестивала, посветен на проблемите за защита на човешките права, който се провежда в Прага от 01 март до 09 март 2006 г. Президентът Вацлав Хавел връчи лично специалната награда. Почетният приз се връчва всяка година от първия чешки президент избран след 1989 г., на селектиран от него филм. Тази година, честта се падна на режисьорката Милена Кънева за филма й „Тотал-но отричане”.
Филмът проследява историята на един уникален съдебен процес: 15 селяни от бирманската джунгла съдят водеща световна петролна корпорация за експлоатация и геноцид и печелят делото през 2005 г. В продължение на пет години Милена Кънева, която е продуцент, режисьор и оператор на филма, следи развитието на проекта за строеж на газопровод в Бирма, последиците за местното население и личната история на Ка Сауа, определен от американската сенаторка Кери Кенеди в книгата й „Speak Truth to Power” като “човек с изумителен кураж и с твърдата вяра, че отделният човек може да промени света към по-добро”. Член на етническото малцинство карени, дискриминирано от военния режим в Бирма, той събира свидетелствата на над хиляда жертви на погазени човешки права, докато живее в нелегалност, търсен от тайните полиции на Бирма и Тайланд. Ка Сауа е основен двигател на съдебния процес заедно със съпругата си Кейти чрез създадената от тях организация Earth Rights International. Филмът е заснет между Тайланд, Бирма, Европа и американските съдилища в периода 2000-2005 г.
Милена Кънева посвещава пет години от живота си на каузата на Ка Сауа и каренските селяни – ищци, чиято анонимност в процеса и във филма е продиктувана от съображения за сигурност. Помага й опитът, придобит като продуцент и автор на репортажи от горещи проблемни точки на планетата. Работила е в Африка, Азия, Южна Америка за WTN, (APTN), RAI tv, PBS, National Geographic. Срещала се е с Далай Лама, интервюирала е Нобеловия лауреат за мир, легендарната бирманска лидерка под домашен арест, Анг Сан Су Чи, както и най-известни имена от световното кино в резултат на постоянното присъствие на фестивали като Кан и Венеция от 1992 г. насам.
„Тотал-но отричане” е сред избраните за участие филми в Hot Docs Festival в Торонто. Българската му премиера ще се състои в рамките на София Филм Фест на 21 март от 20.30 часа в Дома на киното.
Оригиналната музика за филма е написана от известния български музикант Николай Иванов („Ом”).
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *