Българският театър на незрящи „Невиждан театър” посреща гости от чужбина

|
Актьорите от софийското училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” посрещнаха свои връстници от сродно училище „Блиста”, Марбург. Те са тук за едноседмичен уъркшоп. Инициатор на този театрален „мост” е Илия Бекиров.
Немската група е предвождана от учителката Карин Винкелщетер. Тя ще почерпи опит и ще обмени знания с „Невиждан театър” - първата незряща театрална формация у нас с ръководител Велимир Велев - актьор, режисьор и преподавател в Театралната Академия.

Методологията на работа на Велев и посоката, в която работи „Невиждан театър”, наскоро получи световно признание на театралния фестивал на слепите от всички континенти „BIT – Blind in Theatre” в Загреб и специално от директора Войн Перич.

Напълно незрящите актьори от трупата правят театър на сенките, играят с марионетки и рисуват огромни импресии на сцената – нещо невиждано досега! Техните интеракции с публиката на тъмно са също нещо ново за българската публика, а „Цветовете на тъмнината” е единствения по рода си у нас спектакъл в пълен мрак.

„Невиждан театър” има и невиждана досега идейно-естетическа платформа – той изследва какво може да даде на зрящите като преживяване и осъзнаване!

„Мисля, че този театър има мисия да помага на нас, виждащите. Обикновено се обединяваме около съчувствието и желанието да помогнем на незрящите. Но аз мисля, че не толкова те от нас, а ние имаме нужда от тях, за да прогледнем отново в бездуховното време, в което живеем!”, сподели режисьорът Велимир Велев.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *