Българският театър на незрящи с премиера на „Сянката на моята душа“ в Младежки театър

|
Единствения по рода си „Невиждан театър“ ще представи за първи път в България пред широка аудитория своята постановка „Сянката на моята душа“ на 24 ноември 2010 от 19:00 часа в Младежки театър.
Проектът е дело на режисьора Велимир Велев с подкрепата на СОДНЗ “Луи Брайл”, с директор Донка Димитрова, където преди пет години той започва работа с незрящите деца по инициатива на преводача Блажо Николич.
В състава му влизат бивши и настоящи възпитаници на училището, които представят една нова визуална поезия от сенки в невиждана досега идейно-естетическа платформа.
В постановката „Сянката на моята душа“ незрящите актьори се впускат в игра със светлината. Те съживяват невероятни образи и картини от сенки чрез движенията на телата и ръцете си, под музикалния съпровод на Елица Кадиева – арфа и Кристиян Симеонов – флейта и перкусии. В представянето си те разчитат единствено на своята интуиция и усет за движение. Постановката е уникална не само защото прекрачва отвъд границите на човешките възможности, но и защото се докосва до дълбоките и скрити кътчета на душата. Чрез „Сянката на моята душа“ тези млади и борбени хора помагат на нас зрителите да осъзнаем, че е необходимо да отворим сърцата си, за да надмогнем тъмнината, самотата и студа в този живот.
„Незрящите актьори работят за нас, зрящите. Те нямат за цел да се доказват, тъй като на сцената създават неща, непосилни дори за много от виждащите. Без всякаква претенция, чрез изкуството, просто споделят своя скромен житейски опит, но всъщност помагат на нас зрящите да се замислим за себе си! Мисля, че са ни надраснали в силата на духа си и умението да живеят. Не те имат нужда от нас, а ние имаме нужда от тях, за да пробудим своята нравственост в това бездуховно време! Можем да приемем, че това е нова естетическа и нравствена платформа, също невиждана досега! Затова, ако решим от своя страна да ги подкрепим, ние всъщност ще помогнем и на себе си!“ - споделя автора, продуцент и режисьор на постановката Велимир Велев.
В началото на тази година "Невиждан театър“ получи специална покана от Световния Театрален Фестивал за слепи в Загреб. Това беше и световната премиера на постановката „Сянката на моята душа“. Пътуването на младата трупа се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на Национален Фонд Културата, който отпусна средства по програма „Мобилност”. По време на театралния фестивал на слепите от всички континенти трупата получи световно признание и адмирациите на директора Войн Перич за уникалната методика на режисьора и ръководител на „Невиждан театър” - Велимир Велев. Големите си успехи „Невиждан театър“ дължи на усилената, вече 5 годишна работа на актьорите и на всеотдайността на Велимир Велев, който освен създател на театъра е режисьор и преподавател в НАТФИЗ.
Всички желаещи да споделят това наистина дълбоко преживяване, могат да си закупят билети за постановката от касите на Младежкия театър.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *