Български промоутъри: „Вече знаете на кого да вярвате”

|
На 18.09.2006 се проведе пресконференция на тема: „Измамите в българския концертен бизнес”, с участие на представители на доказалите се промоутърски компании в България – Иван Несторов от „Sofia Music Enterprises”, Ованес – Мелик Пашаев от „Жокер Медиа” и директорът на австрийската компания „Rock&More” за Източна Европа Дейвид Лийберберг, и с водещ Васил Върбанов.
На прицел, разбира се, бяха нашумелите предимно със скандали покрай провалени концерти тази година Крум Емануилов, Ивайла Бакалова от “Pick&More” и вече пословичната личност, агент 000 - Неди Крос от “Universum Entertainment”.
Много факти лъснаха наяве. Обвинените не бяха там, за да се защитят. Не бе и нужно. Защото това събитие имаше за цел да отграничи Добрите от Лошите. Като постъпки, репутация и не на последно място, като радетели на така нужното на България реноме пред световния концертен бизнес. Реноме на място, където артистите винаги ще се радват на фантастично посрещане, зрителите – на незабравими мигове и няма да има гишета за връщане на пари и билети с дъъълга обедна почивка на всеки километър. И няма да има съобщения на сайтовете на любими рок легенди от типа: „Извинете ни, български фенове, че няма да ви посетим, но и ние не разбрахме какво, по дяволите, става…..”.
Просто нещата ще се случват по нормалния начин, без гръмки обещания за рекорди и фантастични фестивали, без грозни скандали и мистериозни, потъващи вдън земя виновни.
Разпален, Лийберберг обяви, че компанията на Ивайла Бакалова “Pick and More” дължи на бившите си австрийски партньори над 390 000 Евро за неизплатени хонорари от концертите на Стинг, 50 Сент и Апокалиптика, че съвместната им дейност е прекратена и той ще търси парите си по съдебен път. Той заяви, че „Тази компания няма нищо общо със сериозния бизнес… даже името им е нарочно подбрано - да прилича на Rock&More”.
На въпроса как са избрали с кого да работят в България, той отговори, че техен партньор от Сърбия го запознал с Крум Мануилов. Той се съгласи, че е трябвало да бъде по-внимателен в избора си, но не познавал другиго в страната ни (много, много познато, нали?).
Явно вече познава, защото нарече SME и “Жокер Медиа” „доказали се професионалисти, комуто хората вярват”.
Пашаев и Несторов също бяха единодушни, че “Universum Entertainment”, “Pick&more” и “Нова Музикална агенция” нямат място на българския пазар и са основните виновници за недоверчивостта на българския зрител.
„Множеството провалени концерти и смелите, нереалистични обявявания на посещения на световноизвестни звезди накараха българския фен да си купува билет за концерт в последния момент - едва щом се увери, че групата вече е кацнала в България” - допълни Дейвид Лийберберг. И тримата се съгласиха, че всеки концерт трябва да се обявява само при сключен договор, и че е не етично да се подвеждат медии и зрители само с първоначални преговори и слухове.
Несторов (вече напълно в правото си да гледа отгоре след блестящо организирания, извънземен концерт на Депеш Мод през юни) открито заяви, че съвсем не се интересува от разкритикуваните трима промоутъра, че „мястото на Христо Русанов oт НМА е в затвора, Неди Крос отдавна е в Германия и вероятно е забравил за „закачката” си с България, а Ивайла Бакалова и Крум Емануилов ще трябва да ипотекират имуществото си, за да си платят дълговете към Rock&More.”
„Нереално е да се появиш отникъде и да се правиш на промоутър. Работя това от 30 години, преди това съм бил музикант, както и Иван Несторов, и зная, че за хора от други професии е много трудно в този специфичен бизнес”, каза Пашаев.
Мартин Стоянов от „Жокер Медиа” разкри, че Universum Entertainment дори нямат право да използват запазената марка “Monsters of rock”, регистрирана във Великобритания и че на всички професионалисти от самото начало е било ясно, че фестивалът е фарс.
„Невъзможно е да се организира такъв фестивал в България на този етап. Твърде е скъпо.” допълни Несторов. Даден бе пример с фестивала Exit в Сърбия, спонсориран от държавата и общината - случай, приличен на научна фантастика у нас.
Въпреки проблемите Дейвид Лийберберг заяви, че „Rock&More” няма намерение да се оттегля от България и макар сътрудничество със SME засега не се предвижда заради договора им с британската агенция Live Nation, той възнамерява да работи с „Жокер Медиа”.
Той сподели, че е възхитен от реакцията на българската публика по концерти и че този бизнес – „по забавен, но не по-малко сериозен от банковия и застрахователния например”, има бъдеще в страната ни. На гениалния въпрос дали участниците в пресконференцията не се опитват да създадат монопол в концертния бизнес в България, той отвърна, че в глобализирания свят е нормално сериозните промоутъри да работят заедно, а аматьорските компании (сещате се кои), да изчезват от само себе си.
Нищо против изводите, те са нужни и навременни. Но важен е въпросът кой позволи явлението Неди Крос и „Pick&More” да ни се случи. И дали няма опасност да се случи пак?
Няма ли нужда от законова уредба, или дори неписани мерки, взети именно от сериозните промоутъри, които да пазят зрителя от тези концертни пирамиди. Или просто трябва да залагаме на сигурно и да ходим само на концертите на „Жокер Медиа” и SME. Май така ще трябва да направим…


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *