Български фантасти бяха представени на “Еврокон 2004” в Пловдив

|
На Европейската конференция на фантастите, която се проведе от 5-ти до 8-ми август в Пловдив бяха представени българските фантасти, издали книги през последната година. Презентацията направи Дилян Благов от клубовете по фантастика в София и Пазарджик.
„Изчел съм всички фантастични книги от български автори след 1990 г и имам претенцията, че имам реален поглед върху съвременната литература в този жанр“ — каза пред аудиторията Дилян Благов. Той съобщи, че през последната година са излезли 8 авторски книги с фантастика плюс два или три сборника. Най-големия бум в този жанр в България е бил през 1999 г., когато са издадени 16 фантастични книги.
Новата книга на Боряна Балин се казва „Вечният конник“. ИК „Еднорог“. Балин не присъства на „Еврокон — 2004“. Авторката живее и работи във Финландия, където превежда фантастика от английски. „Вечният конник“ е книга за раждането на Крали Марко и съзряването му като личност. Повествование, наситено с присъствието на самодиви и змейове, на образи от българската митология — нещо, което досега не е правено. Дебют на преводачката, която се връща към своите корени.
Валентин Дилов — „Плът от твоята плът“. Дебютна книга на автора. Главна тема — социалните и психологическите аспекти на клонирането на хората и как ще се отрази този процес върху самия човек и най-вече върху любовта като движеща сила в живота на хората.
Божидар Грозданов — „Господари на мрамора“ — фентъзи. ИК „Интегра БГ“ Развита е расата на горгоните, наситена с много плътност. Преди това авторът е писал само компютърни игри. Също дебютна книга. Основният въпрос е „Ще остане ли човек след срещата си с ужасяващите горгони, или ще бъде превърнат в нещо различно?“. Книга, писана на английски и след това преведена на български. Божидар Грозданов е автор на няколко ролеви игри.
Иван Попов — „Хакери на човешките души“. ИК „Аргус“ Световен принос във фантастиката — според Дилян Благов. Жанр — „кибер пънк“. Авторът описва неща, които ни чакат в най-близкото бъдеще — т. нар. хуманитарни технологии и свързаните с тях процеси. Общо взето бъдеще, което не е много „розово“. Виртуална територия, където Дракула е Граф освободител, а доброто и злото се борят за званието добро... Авторът е завършил физика, работил е 3 години в Института за космически изследвания към БАН.
Андрей Илиев — „Епизод от войната“. Бивш военен, който пише предимно на военна тематика. Детектив е главен герой в романа, който описва контакта между извънземна цивилизация и хората.
Агоп Мелконян — „Суматоха за душите“. ИК „Аргус“. Съдържа романа му от 1994 г. „Смърт в раковината“ и цикъл от 6 разказа. „Смърт в раковината“ навремето е изчезнал мистериозно от пазара и сега се преиздава.
Елена Павлова — „Светлият боец“. Автор на десетки книги-игри, писани под различни псевдоними. Сега се занимава със сценарии за компютърни игри, превежда фантастика от английски език. Типично произведение в стил хорор, основан на готиката.
Васил Велчев — „Сезонът на пясъчните бури“. Със своя дебют „Кървав ренесанс“ той спечели наградата за роман на издателство „Аргус“ за 2001 година. „Сезонът на пясъчните бури“ е произведение, което визира илюзорните реалности. Авторът разсъждава върху въпроса можем ли да разберем доколко светът около нас е реален или не. Роман, изграден върху нещо като „матрица в матрица в матрицата“.
„Не виждам засега шансове българската фантастика да пробие на западния пазар“ — каза на презентацията Дилян Благов. „По-скоро това е възможно да стане на руския пазар, където вече има присъствие и се радва на някакъв относително добър успех. Щатският пазар не се интересува като цяло от чужди автори — независимо от Европа или Азия са те. Там дори френска, италианска и руска фантастика не пробива засега. Един самозатворил се пазар. Колкото до европейския западен пазар — там мисля, че българската фантастика има някакви шансове да се реализира в близко бъдеще, тъй като вече има конкретни проекти за сътрудничество между различните държави в Европа. Ще има интеграция и в литературната сфера — най-вече във славянска Европа“, предполага Дилян Благоев.
 

Автор: Стоян Терзиев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *