Българското кино атакува Карлови Вари

|
Българското филмово присъствие на предстоящия 41-и фестивал фестивал в Карлови Вари, който ще се проведе от 30 юни до 8 юли, е с две премиерни заглавия.
В oсновния конкурс ще ни представя „Обърната елха” на Иван Черкелов и Васил Живков. „Маймуни през зимата” на Милена Андонова е избран за участие в конкурса „На Изток от Запад”.
Българското присъствие се подсилва и от тежката артилерия на Фестивалния Бенд на София Филм Фест, който за вторапоредна година се очаква да превземе фестивалната сцена на най-очакваното парти в Карлови Вари - на списание Variety и European Film Promotion. Основни фигури в бенда са трима фестивални директори с име Стефан (Китанов-София, Лаудин-Варшава и Ухрик-Карлови Вари-Форум на независимите). Сред специалните гости ще бъде изпълнителката на главната роля в най-новия филм на Аки Каурисмаки Light in the Darkness – Мария Ярвенхелми.
Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов ще участва в международното жури в секцията „На Изток от Запад”. Китанов ще бъде в компанията на Гюлнара Абикейева (председател на журито), арт директор на филмовия фестивал Евразия (Казахстан), чешката аниматорка Михаела Павлатова, Рей Прайвет – американски филмов дистрибутор и Светлана Сикора – арт директор и един от създателите на фестивала goEast във Висбаден.
Стефан Китанов наскоро бе избран за един от тримата селекционери, консултиращи Борда на Европейската филмова академия за номинациите на тазгодишните европейски филмови награди. През последните години е бил член на международните журита на фестивалите във Венеция, Кан, Солун, Висбаден, Франкфурт.
 

По материали на София Филм ФестКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *