Българско „Кино под звездите” в Бургас

|
След успеха, който пожъна представеното в Бургас руско кино в края на юни, следва своеобразен реванш от българска страна. В периода от 24 до 28 юли на откритата и обновена сцена „Охлюва” в Морската градина, жители и гости на града ще имат възможност да се насладят на 4 от най-новите хитови български кинопродукции и 1 албански филм. Излъчванията на открито по традиция ще започват в 21.00 часа. И тази година входът за зрителите е безплатен и е подарък от Община Бургас за всички негови жители и посетители.
Първият филм, с който в неделя стартира лятното „Кино под звездите” бе хитовата лента на режисьора Цветодар Марков „HDSP Лов на дребни хищници”. Филмът разказва за Михаил с прякор Лимката, който е влюбен безнадеждно, но има проблем с комуникацията с връстниците си. Той се запознава с група тийнейджъри и четиримата наивно решават да изкарат лесни пари. Младежите не подозират, че един непознат с тъмно минало и проблемно настояще ще преобърне живота им.
Стъпки в пясъка” е вторият филм, който ще бъде представен в понеделник /25 юли/. Сюжетът разказва за завръщането на Слави в България след продължителна емиграция. На летището той споделя с няколко случайни непознати своята история: едно детско влюбване, което прераства в страстна любов, последвана от разочарования; неприятностите с милицията по време на социализма; бягството зад граница; годините, прекарани в Австрия и Америка; какво го е накарало отново да се върне в България.
Във вторник /26 юли/ любителите на качествено българско кино ще могат да гледат „Дзифт”. Филмът е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Той е своеобразно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят - светът на социалистическа София.
Заплетената, но изключително интересна история на „Източни пиеси” ще бъде показана в сряда /27 юли/. Филмът разказва за двама братя, изгубили връзка помежду си, които внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. Единственият начин двамата да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия.
Последният от поредицата филми в програмата на тазгодишното "Кино под звездите" е комедията на режисьора Гиерги Джувани „Изток-Запад-Изток”. Неговата прожекция е в четвъртък /28 юли/. Действието се развива в Тирана през 1990 г. Петдесетгодишният бивш шампион по колоездене Ило получава правителствена задача да събере отбор от петима колоездачи, за да представят страната на аматьорско състезание във Франция. На път за там те посещават Триест и докато се опитват да свикнат с омайващата гледка на западния просперитет, научават от телевизора в хотела, че у дома е избухнала революция. Притеснени за безопасността на близките си, те търсят начин да се върнат в родината си.
Откупката и излъчването на филмите са финансирани от Община Бургас, а входът за всички бургазлии и гости на града е безплатен.
 

Програма на „Кино под звездите”:

25.07.2011 г. 21.00 часа – „Стъпки в пясъка”
26.07.2011 г. 21.00 часа – „Дзифт”
27.07.2011 г. 21.00 часа – „Източни пиеси”
28.07.2011 г. 21.00 часа – „Изток-Запад-Изток”


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *