Българско участие на Берлинале 2010

|
Подкрепеният от ИА „Национален филмов център” филм – „Космос” на режисьора Реха Ердем, ще участва в секцията Панорама, която е част от Официалната програма на филмовия фестивал в Берлин.

Лентата разказва за Космос – крадец с неизвестен произход, който нахлува в живота на едно малко гранично градче и го променя из основи. Серия от странни събития около него кара хората в градчето да мислят, че той има дарбата да лекува. С този си филм Реха Ердем провежда едно задълбочено изследване на природата на човешките взаимоотношения, ефекта, който индивида има върху групата и групата върху индивида.

Секцията Панорама на фестивала представя нови филми на известни режисьори и нови вълнуващи открития на международната сцена. Селектираните филми са най-доброто от областта на арт киното, като целта й е да намери баланса между авторовата визия и зрителския интерес.

Филмът е турско-българска копродукция на компаниите Атлантик Филм /Турция/ и КаБоАл /България/. Миналата година те представиха в секцията Форум на същия фестивал филма „Моето слънце”, отличен с Tagesspiegel Readers` Prize и също подкрепен от ИА „НФЦ”.

Реха Ердем е един от най-отличаваните турски режисьори в последните години. Негови филми са представяни и награждавани на фестивали по целия свят. Характерният му стил на разказване на истории вече е лесно разпознаваем за кинокритици и публика. Това е втората му колаборация с български екип, след „Моето слънце”. Копродуценти на филма от българска страна са братя Калинови.


ВЕСЕЛА КАЗАКОВА с главна роля в немски филм на Берлинале


Филмът WAGs (Wives and Girlfriends) – “Жени на футболисти“ ще има няколко прожекции в официалната програма на Берлинале – Perspective German Cinema (Програмата за най-изтъкнати млади немски режисьори).


Весела Кaзакова изпълнява главната роля на немски в партньорство с младата изгряваща звезда Соня Герхарт. Режисьори на филма са Йоахим Долхопф и Еви Голдбрунер.


WAGs спечели First Steps Award 2009. Тази изключително престижна награда се връчва на най-добрия дипломен филм на Германия, Австрия и Швейцария в категорията игрален филм до 60 минути.

На официалната церемонията, състояла се в Берлинале Палас, журито даде следната оценката:

„Начинът, по който българската актриса Весела Казакова се превъплъщава в ролята на тази жена на футболист - изтощена от неудовлетворената си жажда за живот, е сензационен“.


Режисьорите Йоахим Долхопф и Еви Голдбрунер работят за втори път с Весела. Първият им филм, късометражният „Не ми се танцува“ (I don`t feel like dancing – www.dont-dance.com) бе селектиран на повече от сто фестивала, както и в селекцията на десетте най-добри немски филма в Кан.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *