„Бягащата с вълци” с тринайсето издание

|
Чували ли сте за книгата „Бягащата с вълци”? Ако не сте, непременно прочетете следващите редове – може би именно сега е моментът да откриете за себе си нещо важно и ценно именно чрез тази книга.
Неин автор е една дама с дълго име и голямо сърце - Клариса Пинкола Естес, която от дълги години се занимава с изследване на душевността и не се свени да заявява позициите си, независимо колко провокативни са те. Книгата предлага интерпретация и размисъл върху всички познати аспекти на женското - притчи за жените, малко възможност за поучение и назидание, възпитание в култура на мисленето и каляване на душата, щипка въображение и най-вече - възможност за себепознание.
Прилагателното, което най-много й приляга, определено е „женска” – в нея всяка жена може да види ако не собствената си същност, то поне частица от многобройните „себе си”, които притежава – и сама да се учуди от това.
Тази книга може да се разглежда и като учебник по философия, психология, семиотика или джендър науки – зависи от гледната точка и настроението. Нейната теза е, че всички аспекти на женското са част от нас, ние ги притежаваме изначално и ги отключваме, когато ни се случат правилните събития и хора. Тя изследва мъжкото и женското начало, предлага нов поглед върху тях, и по думите на Виргиния Захариева, „събира основните архетипи на жената.”
„Бягащата с вълци” е достъпна за българските читатели благодарение на издателска къща „Бард”. Нейният собственик, Йордан Антов, реши да отбележи тринайсетото й преиздаване, като събере свои приятели и колеги в клуб „703”.
Точно така, тринайсето издание, защото тази книга е издадена за пръв път в България преди десет години. Фактът, че продължава да е актуална и в момента, сам говори за нейната сила.
Специален гост на събитието бе поетесата Виргиния Захариева, която сподели как „Бягащата с вълци” е променила собствения й живот, а след това прочете избран откъс от книгата. Окуражени от това откровение, редица от дамите в клуба направиха същото, като събитието се превърна в разменяне на впечатления, споделяне на емоции, обсъждане на философски проблеми и задушевен интимен разговор. И издател, и читатели, и разпространители, са единодушни: тази книга дава сили, помага в трудни моменти, помага да се намериш в живота си. Тя е важна, интересна и дава смелост.
Много жени, а и мъже, споделиха, че „Бягащата с вълци” е променила живота им. А това е достатъчен повод тя да ни стане интересна.
 

Десислава Гичева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *