Ванча Дойчева празнува 65-годишнината си със спектакъла “Почивен ден”

|
Актрисата Ванча Дойчева ще празнува 65-годишнината си със спектакъла "Почивен ден" от Камен Донев на 27 април в Народния театър "Иван Вазов". Във фоайето на театъра ще има изложба с фотоси от постановки с нейно участие.
Ванча Дойчева е родена на 23 април 1942 г. в София. Завършила е актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Кръстьо Мирски през 1965 г. През 1966 г. дебютира в ролята на Ивайла в пиесата "Няма сто истини" от Лозан Стрелков на сцената на Народния театър, където играе и до днес.
Една от коронните й роли е Инес в "Почивка в Арко Ирис" от Димитър Димов, която е между най-дълго играните постановки на академичната трупа. Сред забележителните превъплъщения на актрисата са Рада Госпожина в "Под игото" на Иван Вазов, Грушенка в "Братя Карамазови" по Достоевски, Цонка в "Казаларската царица" от Иван Вазов, Адела в "Домът на Бернарда Алба" от Лорка, Елена Николаевна в "Деца на слънцето" от Горки, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Регана в "Крал Лир" и Гертруда в "Хамлет" на Шекспир, Мег Фоулън в "Бившата мис на малкия град" от Мартин МакДона.
Ванча Дойчева има много участия в Телевизионния театър и в Радиотеатъра, както и интересни роли в българското кино.
 

Анна ШойлеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *