Васил Огнянов – откритие в съвременната българска поезия

|
На 22 септември в Национален музей "Земята и хората", в рамките на Събора на българската книга, бяха представени три нови книги, издания на ИК "Мултипринт".
Организаторите събраха трима автори, представители на три различни поколения - Васил Огнянов, със стихосбирката си "Диагноза любов", Ирина Велева със "Срещи и раздели" и Иван Здравков с "Дихания".
Най-младият от авторите е Васил Огнянов, който е само на 17 години, но вече има многожество публикации и награди. "Диагноза любов" е втората стихосбирка на младия автор. Той е ученик в Националната природо-математическа гимназия - София и според него математиката, компютрите и поезията не си противоречат. Наред с участията си в олимпиади в областта на точните науки, Васил Огнянов има и национални награди за стихове, есета и импресии.
За талантливия автор говори Димитър Христов, като го нарече откритие за българска поезия. Стихотворенията на Васил са със силен духовен и емоционален заряд, в тях има метежни чувства и виртуозна игра със словото. Той владее стихосложението, в творбите му се забелязва някаква приемственост на класическата поезия и в същото време новаторство и модерност. Необичайно зрели за възрастта на автора си, стихотворенията на Васил Огнянов са дълбоко духовни и философски.
Литературният критик и зам. главен редактор на в-к "Пулс" Благовеста Касабова потвърди думите на Димитър Христов, че Васил е откритие. За разлика от много млади автори, той не се е повлиял от модерната вълна на свободния стих, а стриктно спазва каноните на класическата поезия, като борави много добре със словото.
Васил Огнянов, с видимо вълнение, прочете свои стихотворения и благодари на всички, които го подкрепят. Част от неговите творби можете да прочетете в ХуЛите, където е по-известен като Valdes.
 
Следващите две книги също бяха представени от Димитър Христов. Авторите Ирина Велева и Иван Здравков разказаха за своите произведения, а актьорът Васил Бинев прочете част от тях. След многословните излияния, особено на Иван Здравкое, който говори повече време отколкото е необходимо за прочитанена стиховете в новата му книга, директорът на Национален музей "Земята и хората" проф. Малеев връчи един планински кристал от свое име, като подарък на Евгения Йорданова, чиято книга беше представена на същото място предния ден.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *