Вдъхновението Летиция Морено отново в България

|
Откритието на Захар Брон и ученичката на Максим Венгеров – младото дарование на Испания – цигуларката Летиция Морено ще свири отново в България на 3 декември, от 19:30 часа в зала "България". Концертът е част от сезона "Концертмайсторите" 2008/2009, организиран от Кантус Фирмус и М-Тел.
За първи път младата цигуларка е свирила у нас на организиран от Испанското посолство концерт, а сега за пръв път участва и в събитие на Кантус Фирмус.
Летиция Морено започва да изнася концерти едва 12 годишна. Бързо развиващата се музикална кариера на Летиция я отвежда на гастроли по целия свят: Австрия, Англия, Санкт Петербург, Полша, Южна Америка, Мексико и др, като е свирила с най-авторитетните световни оркестри - Виенски симфоници, Камерен оркестър на Санкт Петербург, Симфоничен оркестър на Франкфурт, Симфоничния оркестър на Чешкото радио, Израелски младежки симфоничен оркестър, както и с всички водещи оркестри на Испания. Виенската критика ласкаво я нарича - "новата Марта Аргерих на цигулката". Вдъхновен от таланта й, композиторът Франсиско Лара й посвещава произведението "Капричио за Летиция".
В София Летиция Морено ще се представи заедно с Оркестъра на "Класик ФМ М-Тел", носител на няколко престижни отличия, а през тази година и с награда в категорията "Оркестрово изкуство" на номинациите "Кристална лира".
Музикантката взема първите си уроци по цигулка и пиано едва на тригодишна възраст. От 1996, в продължение на шест години, учи цигулка при легендарния проф. Захар Брон, първоначално в Мадрид, а по-късно във висшето музикално училище в Кьолн. През 2003 специализира при проф. Максим Венгеров в Саарбрюкен, а по-късно и при проф. Дейвид Такено в училището за музика и драма Гилдхол в Лондон. Участва в майсторските класове на М. Ростропович и Силвия Марковици.
Летиция Морено е свирила на фестивалите: Равиния, Локенхаус, Бетовен във Варшава, Сантандер, Давос, Тел Авив, Пасау и др. Музицирала е заедно с Максим Венгеров, Гидон Кремер, Кщищоф Пенедерецки.
Цигуларката е реализирала записи с Младежкия оркестър на Испания, радиооркестрите на Франция, Чикаго, Германия и Испания. Летиция Морено свири на цигулка Пиетро Гуарниери ди Мантуа от 1679 г., предоставена с любезното съдействие на общество "Страдивари" в Чикаго.
 
Билети можете да закупите от касата в зала "България" и от www.tickets-bg.com.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *