Вдъхновено изпълнение на Людмил Ангелов отбеляза 75-годишнината на Софийската филхармония

|
Тържествено и с много вълнение в зала „България“ бе открит юбилейният сезон на Софийската филхармония по случай нейната 75-годишнина. Бяха прочетени поздравителни писма от министър-председателя на Република България Симеон Сакскобургготски, от председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и от министъра на културата Божидар Абрашев, който присъства лично. Ректорът на Държавната музикална академия проф. Георги Костов върчи на директора на Софийската филхармония Явор Димитров почетен медал. Един от доайените на класическото музикално изкуство и дългогодишен музикант във филхармонията Борис Цанев развълнувано припомни за успехите и майсторството на българските филхармоници през изминалите години. Неслучайно последвалият концерт бе посветен на 80-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. А 100-годишнината на композитора Филип Кутев бе отбелязано с изпълнение на неговата симфонична поема „Герман“. Под диригентството на Йордан Дафов оркестърът на Софийската филхармония представи едно тържествено и силно драматично произведение, в което по изключителен начин са вплетени български народни мотиви. Етнозвученето допълнително подчерта мощната, цялостна и модерна мелодичност на съвременната творба.
Истински възторг предизвика изявата на известния български пианист Людмил Ангелов. Професорът в Консерваторията в Толедо, Испания, който е и аристистичен директор на Международния музикален фестивал в същия град и лауреят на много престижни международни конкурси, представи Концерт за пиано и оркестър ла минор опус 16 на Едвард Григ. Създаден на принципа на клисическия тип романтична творба, концертът включва тържествена и силно въздействаща първа част, мелодична и вглъбена втора и танцовална трета част. Изпълнението на Людмил Ангелов отново подчерта неговия изключителен талант със своето директно, елегантно представяне, съчетайвайки богато емоционалното крайно звучене с вътрешното-динамичната, интимна на моменти тоналност на творбата. Резките преходи между двете състояния допълнително отразиха въздействащия, интелигентен стил на пианиста и аритистичното му и харизматично сценично поведение. Майсторското, вглъбено визуализиране на творбата и искреното му изпълнение особено очароваха софийската публика. Като доказателство на мисълта, който Людмил Ангелов обича да цитира, че музиката започва от тишината и завършва в тишината, зрителите с удоволствие изслушаха целия концерт, но след последния акорд последваха бурни и възторжени аплаузи и възгласи „Браво!“, за които пианистът благодари с два биса. С този концерт Людмил Ангелов отново затвърди обаянието и таланта си пред българската публика.
Юбилейният вечер завърши с изпълнение на Концерта за оркестър на Бела Барток и с приятното впечатление за красива и въздействаща музика.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *