“Великденска жертва” в галерия “Алтера”

|
На 21 април т. г. в галерия “Алтера” (в сградата на Световния търговски център на бул. “Драган Цанков” №36 в София) бе открита изложба от икони “Великденска жертва” на художника Димчо Димчовски. Събитието бе съпроводено с изпълнения на вокалната формация “Аква-Делия” (с диригент и композитор доц. Диляна Мичева).
Изложбата на Димчо Димчовски и формация “Аква-Делия” ще представят България на 27 април в Брюксел и на 28 април в Люксембург по повод подписването на Договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз, което ще се състои два дни по-рано – на 25 април.
На откриването за творчеството на художника кратко слово произнесе общественикът проф. Марко Семов. Той изтъкна, че уникалното изкуство на иконописеца и образописеца Димчовски е познато повече по света, отколкото в България, но че това не е изолиран случай. Важното е, че, влизайки в европейското семейство, България може и трябва да съхрани своята идентичност, както и да покаже, че е давала, дава и ще дава своя принос в европейската култура, обобщи проф. Семов.
Петте изпълнения на “Аква-Делия” (четирима мъже и пет жени) разкриха музикалните и певчески дарби на българина. В невероятната смесица от черковно-славянски песнопения, фолклор и западноевропейски мотиви се откроява някакъв нов, може би все още без определение, музикално-певчески стил. Неслучайно насловът на концерта е “Музиката на Европа”. Полифоничното и хармонично звучене, достигащо на моменти до търсена дисхармония, със сигурност ще направи поразително впечатление на слушателите в Европа.
Многобройните почитатели на изкуството и на художника, и на формация “Аква-Делия” останаха удовлетворени от факта, че отговорните институции са определили наистина достойни представители на българската култура, за да ознаменуват историческото събитие – подписването на присъединителния договор с ЕС.
 
Изложбата ще бъде открита за посещения до 9 май т. г.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *