Великденска среща на клуб „Висоцки” – Ловеч

|
В навечерието на Великден на първия ден на Страстната седмица дванадесет души са се наредили край трапезата. Не тази, която засища глада на тялото, а другата, която дава храна на духа. Един от тях се шегува, че са като дванадесетте Апостоли - само тоя, който ги е събрал, липсва.
Всъщност е там, защото след малко ще ги залее вълна от нежност и романтика - нова песен, посветена на Варна. Тя е тринадесетият - този, който ги доведе днес тук - творците от клуб ,,Висоцки' – Ловеч, и техните гости - морски офицер, кап. III ранг, о.з. Никола Филипов, началникът на Военен клуб - Ловеч и ръководител на Артателие ЛИК към него - Николай Василев, Снежана Тотева - бард, Алина Стоянова - поетеса, Татяна Ивановна - певица - самодейка, Теодор Тончев - историк, Георги Велев - капитан, о.з., изключителен ценител на литературата, изкуството и културата. Предстои премиера на песента. Преди да я представи, директорът на Бардфест - Ловеч, Милен Тотев, разказва за сътрудничеството между авторите на ,,Песента на делфина' при създаването й - Елка Няголова - известна българска поетеса, председател на Славянска литературна и артистична академия - Варна, и музикалния педагог, хоров диригент и композитор от Кишинев, Молдова - поетесата Наталия Барабанщикова, и за своята съпричастност към тоя процес. Той споделя, че това е много интересен, силен международен тандем, който работи за създаване на нови произведения. А самият той би ги популяризирал пред ценители на това изкуство. И като потвърждение на думите си подарява на присъстващите диск с песента. После бардът я изпълнява със собствен акомпанимент на китара. Изпълнението е толкова завладяващо, че присъстващите продължително аплодират певеца и пожелават изпълнение на бис. Въздействието на песента в изпълнение на Милен Тотев е тъй магнетично, че публиката запява заедно с барда. В унисон със създадения песенен поетичен образ на Варна са и маслените платна на художника Дилян Дочев - Дил на морска тематика. Снежи Тотева, сестрата на Милен, документира събитието, правейки видеоклип. Приятелите на певеца и любителите на такава музика ще могат да го открият в интернетпространството.

Вълнението си от красотата на поетичния текст и песенната мелодия изразиха Георги Велев, който вижда нов път на развитие за Милен; Никола Филипов цитира думите на Мопасан, че душата на поезията е образността и изтъква, че Елка Няголова е натоварила предметите със смисъл, с поетичен образ; Дилян Дочев изразява учудване, че върху този изключително сложен текст толкова леко „върви” мелодията. Алина Стоянова задава въпрос кой от творците „кого е открил”. Бардът разказва, че миналата година с Наталия Барабанщикова са имали 6 концерта във Варна и тогава е запознал двете дами - авторки на песента. Елка е предложила на Наталия да й даде някои текстове и тя да напише музика по тях. Барабанщикова, която ръководи 6 хора, има образование за хоров диригент, е и талантлив композитор. Тя създава ,,Песента на делфина' във Варна. Теодор Тончев споделя, че творецът трябва да е освободен и да прави в творчеството си това, което му харесва. Снежи Тотева обръща внимание на характерното за бардовските изпълнения: ,,На пръв поглед те имат като че ли необработен вариант. Но точно в това им е силата, защото са безкрайно непосредствени и по този начин създават едно доверително общуване със слушателя. Катя Пенчева отправя пожелание ловешки поетеси да се свържат с талантливата Наталия Барабанщикова, за да се родят нови произведения.

Оживеният разговор на чаша кафе продължава почти четири часа, без времето да бъде усетено. Дванадесетте си тръгват, поели от духовната трапеза мъдрост, емоция, красота, творчески заряд, добронамереност и приятелство.

С всеки от тях тръгва и тринадесетият - песента, изпята от Милен. За да им подари една красива поетична картина на Варна!'
 

Добрина АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *