Великолепен труд за стенописите на зографите Минови

|
На 16 февруари в криптата на храм „Св. Александър Невски“ се състоя премиерата на книгата на Владимир Димитров „Зографската фамилия Минови и тяхното стенописно наследство“, издание на Нов български университет.
Изследването, което всъщност е докторската дисертация на автора, описва стенописите на братя Минови, украсяващи 11 храма в Югозападна България. Както посочва проф. протопрезвитер Н. Шиваров „Благодарение на този труд... малко проученото и дори неизвестно изобразително наследство на фамилията Минови получава своята заслужена известност. В изследването информацията за откритото е съпроводена с научни анализи, с разкриването на идейното съдържание на отделните изображения и на цялата фамилна програма.“ Д-р Димитров открива и някои исторически и иконографски сцени в храма в Тешово, които засега нямат паралел във възрожденската стенопис.
На премиерата говориха доц. Георги Геров, д.н., завеждащ отдела Старо изкуство в НХГ и ръководител на департемнт История на културата, проф. Иванка Гергова, д.н., чл.-кор. проф. Елка Бакалова, д.н., както и самият автор, докторът по изкуствознание Владимир Димитров. Присъстваха също и отец проф. Николай Шиваров, проф. Богдан Богданов, д.н., почетен председател (президент) на НБУ, както и още над 100 гости – студенти, изкуствоведи, богослови, приятели. Както е редно, представянето завърши с коктейл, любезно предложен от НБУ, даване на автографи, разговори по темата (съвсем адекватни и на обстановката, сред най-ценните български икони, събрани в Криптата).
Замислена като рекапитулация на едно изследване, тази книга всъщност е едно начало... Ще очакваме и неговото продължение. А самото издание може да закупите от книжарници „Хеликон“, „Нисим“, книжарниците на НБУ и др.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *