Великолепната Меса в си минор на Бах звуча в София

|
На 14 октомври в зала "България" Баховият хор от Марбург ознаменува своя 40-годишен юбилей с Меса в си минор и изнесе 500-ия концерт от основаването си.
Събитието беше част от цикъла Биохим Класик Джем на Класик ФМ радио.
В съпровод на бароков оркестър L’Arpa Festante от Мюнхен с диригент Николо Соколи гениалното произведение на Йохан Себастиан Бах срещна и своята българска публика. Солисти бяха Катя Плашка (сопран), Ане Биервирт (мецосопран), Юлиан Прегардиен (тенор) и Ралф Ернст (бас-баритон). Изпълнителите не впечатлиха взискателната българска публика (може би с изключение на мецосопраното), но като цяло концертът, продължил пълни 2 часа без почивка, беше изключително силен и музикантите в крайна сметка заслужиха биса.
Преди началото Посланикът на Федерална република Германия Н. Пр. Михаел Гайер каза няколко встъпителни думи за Баховия хор и месата. Марбургският Бахов хор е основан през 1966 г. Изпълнява акапелни и вокално-инструментални произведения от всички епохи. Неговият музикално-творчески стандарт му осигурява през последните 20 години постоянно място между професионалните и самодейни хорове в немскоезичното пространство. Особено признание получава за своите усилия в преоткриването и интерпретацията на произведенията от църковната музика на съвременника на Бах Ян Дисмас Зеленка. Той е смесен хор от млади и стари, жители на Марбург и от други градове, студенти и работещи. Има богат опит в работата с хорови партитури и собствени гласове.
Николо Соколи е художествен ръководител на Марбургския Бахов хор. Експерт по орган, доцент по изграждане на гласове и органово свирене Соколи е ръководил през последните години различни хорове и ансамбли като Катедралния хор при Катедралата във Фулда, основания от него самия ансамбъл Кантемус, детския и младежки хор Мьорлер шпацен (Врабчетата от Мьор), и от 2002 г. – Марбургския Бахов хор, който поема от проф. Волфрам Венерт.
Мюнхенският бароков оркестър L’arpa Festante е основан през есента на 1983 г. Името му произлиза от заглавие на опера, създадена през 1653 г. Музикален директор и концертмайстор на оркестъра е Михи Гейг – основател на състава. Оркестърът се е специализирал в концертни изпълнения на непознати доскоро произведения от южногерманския барок.
И няколко думи за високата католическа меса – Бах като кантор на църквата Св. Тома в Лайпциг пише Missa brevis (съдържаща само пьрвите две части на ординариума Kyrie и Gloria) през 1733 г. по случай встъпването в длъжностна курфюрста на Дрезден Фрудрих Август II. Произведението е завършено напълно през 1748 и представлява кантатна меса с 18 хорови изпълнения, 6 арии и 3 дуета. Меса в си минор не е изпълнявана цялостно никога, докато Бах е бил жив. Въпреки това, тя носи на автора си титлите Придворен композитор на Саксония, Капелмайстор и диригент на Лайпцигския хор.
През 1817 г. музикалният историк и теоретик Ханс-Георг Недели пише за Меса в си минор: “Това е най-голямата музикална творба за всички времена и народи”. Думите му може би са малко преувеличени, но не без основание.
Концертът може да се чуе в Пловдив е на 16 октомври в рамките на Есенния салон на изкуствата. А запис от снощното изпълнение можете да гледате и слушате на 22 октомври от 13 часа по канал 1 на БНТ.
Следващият концерт от Биохим Класик Джем е на 15 декември (петък) по случай рождения ден на Класик ФМ радио – ансамбъл Микрологус от Италия и средновековна музика. Билети за събитието могат да се закупят на касата на Класик ФМ клуб в зала "България" и на адрес www.tickets-bg.com. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *