Великолепни изпълнения на шестия ден на Аполония 2003

|
5 септември, Созопол, Аполония 2003
Постановката на Дейвид Мамет "Олеана", превод и постановка на Пламен Марков и изпълнена от артистите на Младежкия театър събра многобройна публика, която остана очарована от спокойната игра на Георги Кадурин и Гергана Дарданова. Многобройните послания на пиесата изпратиха зрителите потънали в размисъл и разбирани от всеки различно, в зависимост от собствения опит и преживявания.
Много радост и приятни усещания за публиката донесе и концертът в Археологическия музей на Лъчезар Костов (виолончело) и Виктор Вълков (пиано). Освен добри виртуози, те влагаха и много страст в изпълненията на Сергей Прокофиев, Шуман, Дебюси, Мартину, Попер.
Видяхме, чухме и усетихме поезията на Бойко Ламбовски, който изнесе рецитал "Звуци по Господ" пред пълната с фенове зала на Художествената галерия. Встъпителни думи каза Пламен Дойнов, подчертавайки за иронията в текстовете на Ламбовски, която може да бъде усетена най-добре при четенете на постмодерните текстове. Играта на поезия беше изпълнена от най-добрия представител в България на литературния пърформанс - Бойко Ламбовски. Неговия иронически патос личи най-ясно при изпълнения на стиховете пред публиката. И тя го оцени подобаващо.
В Амфитеатър Аполония "Теодосий Спасов Трио" поднесе поредния впечатляващ джаз концерт изпълнен с много традиционни мотиви. Слушах това трио (Теодосий Спасов, Румен Тосков и Христо Йоцов) и на джазфеста в Банкя, и въпреки това пак ми беше интересно и приятно. Забелязал съм, че колкото и да слушам изпълнения на Теодосий той пак е интересен, винаги различен, никога не омръзва. Жива легенда.
Малко по-късно пак в Амфитеатъра се състоя премиерата на "Рапсодия в бяло" - най-новия филм на Теди Москов, който отново очарова и развесели публиката с характерния си хумор и безупречна игра на Мая Новоселска. За съжаления не можах да изгледам целия филм, тъй като исках да присъствам и на концерта на Spree, но малкото което видях ми показа ясно, че този филм трябва да се гледа веднага щом се появи и на софийските екрани.
В Джаз клуб ОББ северноирландците от Spree събраха най-многобройната публика досега, събирана на това място и определено не я разочароваха. Впечатляващата вокалистка Сюзън Севидж, както и саксофониста Луис Смит очароваха всички и предизвикаха много овации с изпълненията си. Уникалнията стил, смесващ drum n bass с джаз ритми, звучеше изключително живо и свежо. Приятно и енергично. Беше хубаво.
 
Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *