Велко Кънев поставя отново френска комедия

|
На 25 февруари на Камерната сцена на Народния театър предпремиерно беше представена постановката на Велко Кънев "Омайна нощ".
Автор на пиесата е френската актриса, писателка и режисьорка Жозиан Баласко. Спектакълът е съвместна продукция на Народен театър "Иван Вазов" и Драматичен театър "Адриана Будевска", гр. Бургас. Преди десетина дни се е състояла премиерата на постановката в морския град, а сега предстои и столичната му премиера (26 февруари). Със сценографията се е заел Вячеслав Парапанов, а костюмите са изработени от Мария Диманова.
В пусто среднощно кафене на една гара се срещнат Симон (Мария Сапунджиева), която е пусната от затвора в отпуска за добро поведение и Жак (Асен Блатечки) - подпийнал водещ на телевизионно шоу. Любезно-сърдитият и нахален келнер Анри (Юрий Ангелов) хем досажда, хем подклажда комичните им опити да се опознаят. На следващата сутрин Жак не си си спомня защо тези хора са в дома му... а на хоризонта се очертава пътуване към Мексико. Приятната, лековата комедия завършва с песен на Стефан Диомов по текст на Валя Костадинова за това пътуване до Мексико и някак си като че ли свързва културата с туризма съвсем в тон с министерските опити за подобна симбиоза.
Жозиан Баласко е "изключително очарование по отношение на нейната театралност, на нейното майсторско усещане за сценичен текст", сподели Велко Кънев на пресконференцията. Той за трети път работи с нейни пиеси, нейната постановка "Дядо Коледа е боклук" беше неговият режисьорски дебют и спектакълът продължава да се играе вече 3 сезон в Народния театър, а в Бургас втори сезон се играе спектакълът "Вик за любов" на същата авторка. "Омайна нощ" се играе вече трети сезон в Париж, където е поставена от Жозиан Баласко. Има и филм по пиесата, в който авторката е режисьор, а играе и главната роля.
 

Сцена от постановката. Снимка © Мартин Митов Сцена от постановката. Снимка © Мартин Митов Сцена от постановката. Снимка © Мартин Митов Сцена от постановката. Снимка © Мартин Митов Сцена от постановката. Влакът Париж-Мексико... Снимка © Мартин Митов


 
Премиерата на "Омайна нощ" в Народния театър е на 26 февруари (събота) от 19 часа на Камерна сцена, а следващото представление е на 4 март (петък).


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *