„Вертикали – убежища на светлината” – лабиринт от въпроси и отговори

|
Вертикали-убежища на светлината” е инсталация на Маня Вапцарова, която те поставя на границата на усещането за изтока и запада. Леките, полупрозрачни рисунки, които свободно висят, закрепени за осветителни тела, така че да могат да се въртят от движението на въздуха, и наредените по земята свещи напомнят изтока и предизвикват съзерцателното отношение към изкуството. От друга страна самите графики носят западното, рененсансовото; пораждат въпроси за вярата, търсенето на свобода, за докосването до красотата.

Изложбата се състои от 25 черно-бели рисунки, разположени в двете остъклени части на галерия „Алма Матер“, и съчетава в себе си два похвата – класическата рисунка и инсталационизма. На стената стоят залепени и няколко надписа, подсказващи намеренията и посланията на художничката – „лабиринт от въпроси и отговори”, „колкото вярата, ранима, неугасваща”, „вградени светлини”, „храм на познанието”, „търся – намирам”... Играта на светлината, движението на рисунките, образите на женско лице, затворено в клетка; птица, разтворила криле; листа на дървета, разцъфнали рози или пък просто минималистични абстракции предизвикват спомени и превръщат инсталацията в лично преживяване, в пътуване към себе си. Възможността на зрителя да влезе в това пространство, да се движи между графиките създава хармония, която те поставя извън динамиката на забързаната действителност.

Маня Вапцарова е завършила графика в Националната художествена академия в класа на проф. Галилей Симеонов. През 1987г. получава наградата Бианале на графиката (Варна), през 1989г. - Бианале на графиката (Любин, Полша). Участвала е многократно в изложби както в страната, така и в чужбина (Испания, Германия, Япония, Великобритания, Словакия, Белгия, Холандия и др).

„Вертикали – убежища на светлината” може да бъде видяна в галерия „Алма Матер” в ректората на Софийски университет, вход откъм ул. Шипка, 1 етаж.
 

Илияна Генова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *