Вечер на Найден Вълчев

|
На 14 май в зала 7 на НДК се състоя Вечер на Найден Вълчев и премиера на последната му книга с избрани произведения "Рай за грешни". На плакатите вечерта беше обявена и като отбелязване на 75-годишнината от рождението на поета, но тази годишнина беше миналата година. Друг юбилей заслужаваше по-сериозно честване и беше подобаващо отбелязан - 50 години от излизането на първата стихосбирка на Найден Вълчев. Тази първа стихосбирка "На южната граница" е само с войнишки стихотворения от службата в малък граничен гарнизон. Следват другите издания за да се стигне до това "Избрано", съдържащо стихове писани между 1953 и 2003 година.
Водещ на вечерта беше Иван Гранитски, издател на последните книги на Найден Вълчев, който с неподражаем хумор не пропускаше да се пошегува покрай сериозните неща, представяни на почитателите и приятелите на юбиляра. Самият автор прочете не малко свои стихове, а Станка Пенчева сподели своите спомени и виждания за твореца и човека Найден Вълчев. Рециталът на пианиста Виктор Чучков допълваше с виртуозни изпълнения литературните представяния.
Трябва да призная, че не познавах творчеството на Найден Вълчев, както може би е и с повечето млади хора днес, но стиховете му толкова лесно се четат, и толкова трудно се забравят, че до късно не можех да се откъсна от томчето с избрани произведения. Книгите му се издават от издателство "Захарий Стоянов" и можете да ги намерите по книжарниците, включително и в интернет в "Българска книга"
Ще се постараем в скоро време стиховете на Найден Вълчев да намерят място и във виртуалната ни библиотека.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *