“Вечната муха” – трагикомиксът на Георги Господинов и Никола Тороманов

|

На 27 май в "Склада" в София бе представена първият български "графичен роман" (graphic novel), наричан от създателите си "трагикомикс". Това е "Вечната муха" от Георги Господинов и Никола Тороманов.

Изданието съдържа 13 глави, като първите са създадени през 2005 г. за списание "Едно". С течение на времето идеята се развива, докато накрая стига до луксозното издание на "Жанет 45".

Манол Пейков от издателство "Жанет 45" представи комикса и авторите. "Писателите се делят на такива, които имат какво да кажат, и такива, които знаят как да го кажат. В България вече има много, които знаят как да го кажат, но все още са малко тези, които имат какво да кажат. Георги Господинов има и знае какво да каже. В този проект имането и знаенето са разделени по равно между двамата създатели" - обобщи той.

Авторите представят накратко творбата си по следния начин:

"Казано най-кратко, това е романът на една вечна муха с един нетраен свят. Сред цялата джунгла от спайдърмени, тарзани, микимауси, патоци и прочее, в целия този Ноев Ковчег на комикс-културата, влита с взлом една муха.В началото имахме само тази муха в главата и няколко съмнения.

Как се прави graphic novel на български?

Как се рисува гледната точка на една муха?

Как най-негероичното същество в света може да се превърне в герой на история?

И как да се поотмести човекът от центъра на света и историите?

Опит, в който има известна екология.Сега, когато държите този трагикомикс, нашите съмнения кръжат наоколо, така че бъдете добри, огледайте се да не ви види някой, и се зарадвайте. Мухата ще намери начин да разбере.Следвай мухата..."Г. Г. & Н. Т.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *