Вечните страсти български – почит към Тончо Жечев

|
В навечерието на седемдесет и петгодишнината от рождението на големия български писател, културолог и философ Тончо Жечев излезе сборник със заглавие "Вечните страсти български", съвместно издание на издателски център "Боян Пенев" към Института за литература при БАН и "Корпорация Развитие" КДА. Редакционната колегия в състав Магда Карабелова, Румяна Дамянова, Пенка Ватова и Георги Цанков са започнали съставянето на сборника като своеобразен подарък за юбилея на писателя и първоначалният замисъл е включвал само научни текстове. По-късно са включени интервюта и спомени на значими учени като проф. Цветан Тодоров, проф. Юлия Кръстева, проф. Асен Игнатов, творци като Светлин Русев и Йордан Радичков. Добавена е и "биобиблиография" - не само съчиненията на Тончо Жечев, а и писаното за него и чуждестранните публикации.
Общо книгата е събрала усилията на 54 видни съвременни български и чуждестранни хуманитаристи, които тълкуват и дообогатяват темите, третирани в "Българският Великден или страстите български", "Митът за Одисей", "Историята и теориите на един Пигмалион" и много други.
Литературният сборник бе представен днес във Военния клуб, където Магда Карабелова разказа историята на книгата и спомени за Тончо Жечев и бяха прочетени откъси от негови произведения.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *