“Виж ми окото” със софийска премиера

|

Рефлексии е рубрика за отзвук от случващото се в света на литературата и сценичните изкуства, сега.


 

Фонд КултураРубриката „Рефлексии“
се подпомага от Национален фонд „Култура“!


 
 
На 3 октомври се състоя софийската премиера на спектакъла "Виж ми окото", с който Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов" обиколи в рамките на четвъртото си поредно турне 23 града на страната. Специално за юбилейното издание на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол бе играна и вариация на спектакъла под името "Плува ли корабче".
Вариете-спектакълът представя на сцената почти всички актьори на театъра, като голяма част от тях вършат неща, различни от актьорското им амплоа. Освен монолозите и закачливите диалози, зрителите се наслаждават на вариететни номера – фокуси, пантомима, жив оркестър и балет, както и певица, която въпреки страстта си към конопените материи, лепилото и прочее стимулиращи средства (всичко това с намигване, разбира се), се справя великолепно на сцената. "Виж ми окото - плува ли корабче?" - този популярен израз вплита режисьорът Рашко Младенов в идеята на спектакъла - наистина ли могат актьорите да направят всичките тези нетипични за тях неща, как ще се справят, ще повярват ли зрителите? Както в самото начало обявява Никола Анастасов, този спектакъл има за цел да забавлява и да отпрати надалеч грижите на всички, присъстващи в залата. Това със сигурност включва и хората на сцената, които очевидно са положили много усилия за усвояване на "номерата" и се забавляват заедно с публиката. Текстовете на Кръстев, Попов и Вешим в партньорство с актьорска игра на високо ниво не оставят равнодушна публиката - свидетелство за това е жизнерадостния смях по време на спектакъла, непрекъснатите спонтанни ръкопляскания, както и финалните аплодисменти в препълнената зала на Сатиричния театър.
Наред с доказаните артисти Димитър Манчев, Васил Попов, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова и Никола Анастасов вниманието на публиката грабват и по-младите им колеги - певицата Людмила Сланева, водещият - кукловод Краси Радков, Стефан Стефанов. Не може да се подмине изпълнението на Янина Кашева - малко островче сред вълните от смях, на което с изумление откриваме, че сме се потопили в префектното изпълнение на пантомима едва в момента, в който водещият - кукловода-с-голямата-птица разпръсква магията, за да върне чистачката към реалността. А реалността каква е? - след драстични съкращения във вариетето за изпълнение на всички длъжности и номера са останали само шефът и въпросната чистачка... за това се налага покойният чичо (Георги Калоянчев), завещал на племенника си вариетето (и голямата гладна птица Теди), да слезе за малко от небесните селения, за да даде едно рамо и съвет (както и да се завърти сред младите балерини). Но дори и след спектакъла да не си спомняте точно какви са били скечовете, актьорското присъствие на сцената се помни много дълго. Както и музикалните обработки на Константин Цеков, балерините, певицата, фокусите и нестихващите аплодисменти. Вариете - спектаклите, които напоследък са запазена марка на Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", внасят приятно разнообразие в театралния живот. Всеки път излизате от спектакъла с приповдигнато настроение и на малко по-голямо разстояние от ежедневните грижи и проблеми. Наистина ли не си спомняте за какво точно се разказваше в спектакъла? Ами какъв по-добър повод да отидете да гледате пак
най-фантастичното
най-ексцентричното
най-изумителното
Вариете
"Виж ми окото"!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *