Виното на България виновник за филмов фестивал

|
Тази година София Филм Фест отбеляза 10-годишния си юбилей с гостуването на много известни имена от световната филмова индустрия.
След като пристигна в България и бе удостоен с наградата на София за цялостен принос към филмовото изкуство, сър Алън Паркър, заедно със Стефан Лаудин, директор на филмовия фестивал във Варшава, Андреас Щрол, директор на фестивала в Мюнхен, Кирстен Нийхус, Райса Фомина, водещо име в руската филмова индустрия, и Стефан Ухрик, един от директорите на фестивала в Карлови вари, който е и колекционер на вино, дегустираха вина на "Дамяница" във Винобар във Военния клуб в София. Сред дегустираните: "Ничия земя", розе 2004, Каберне фран 2003, "Уникато Мелник" 2003, "Уникато Рубин" 2004, "Редарк" 2001, бяло десертно "64" и каберне фран "Дзиндзифките" 2003. "Дзиндзифките" успя да се превърне в любимото вино на сър Алън Паркър, който, след като разбра, че "Дамяница" се намира в близост до град Сандански, предложи да се организира фестивал "Съндански" (Sun-danski), който да си партнира с известния филмов фестивал "Сънданс" (Sundance). Според Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, именитият режисьор е обещал да разговаря със своя приятел Робърт Редфорд, основател на фестивала "Сънданс".
Организаторите на дегустацията са убедени, че виното и филмите могат взаимно да си партнират и да работят за имиджа на българското вино и българското кино. Според Филип Харманджиев, собственик на "Дамяница", "навлизането на вината на "Дамяница" във филмовата индустрия е незабравимо изживяване, а и начин българското вино да подпомогне българското кино".
Това е безспорен факт, като се има предвид, че виното "Ничия земя" (No Man`s Land) се превърна в символ на България и българското кино - много хора при споменаването на "No Man`s Land" се сещат за виното на "Дамяница", а не за филма на Данис Танович, спечелил "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *