Виолета Масларова е най-добрият маринист в конкурса “Приятели на морето”

|
Художничката-маринистка от Бургас Виолета Масларова и нейната картина „Бряг“ получиха наградата за живопис на националния конкурс „Приятели на морето“.
Виолета Масларова е родена на 24 октомври 1925 година в Бургас. Живее в Англия, но се връща в Бургас. Тя е един от най-талантливите български маринисти. През 1999 година получава званието „Художник на годината“, а от 2000 година е почетен гражданин на Бургас.
Наградите съответно за графика и скулптура получават Илияна Камбурова за „Очакване“ и Цветослав Христов за „Портрет на баща ми“.
Отличено е с поощрителна награда и платното „Пейзаж“ на художника Кирил Симеонов.
Петстотин творби на повече от 250 автори се състезаваха за приза. Журито, представлявано от Светлин Русев е било единодушно за победителите в трите категории. Те получават парична награда и статуетка „Бургаската Венера“ на скулптура Огнян Петков.
„Приятели на морето“ е първата извънстолична проява от подобен мащаб, която възкръсва след 20-годишно прекъсване. Инициативата за това е на Дружеството на бургаските художници, Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и местната община. Одобрените от журито 150 картини, участвали в конкурса, са изложени до 9 август в четири от най-престижните галерии на града.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *