Виртуозни изпълнения на контрабас за пръв път на българска сцена

|
Изкуството не може да се ограничи в рамки, дори и в рамките на един мултикултурен фестивал като осмия Салон на изкуствата. Това твърдение за пореден път беше потвърдено на 13 май с изключителната презентация на студенти от Държавната музикална академия, на концерт, проведен в зала "Димитър Ненов" в ДМА. Млади, инициативни и страшно талантливи - това е, което може да се каже за контрабасистите от класа на доц. Петя Бъговска - Славейко Савов, Свобода Буздоганова, Силвет Салиева, Лена Горбатюк, Радослав Любенов. Благодарение на безкрайния ентусиазъм на тези млади хора, за първи път пред българска публика се изпълни втората част от "Соната" на световноизвестния композитор, творил преди повече от 250 години - Шпергер. Шпергеровото произведение, брилянтно изпълнено от първокурсника Славейко Савов, доказа още веднъж, че българската музикална култура не е само спомен от миналото, а е една заявка за бъдещите български професионални музиканти за много повече от успешна реализация както в страната, така и в чужбина. Освен "Соната" на Шпергер, на концерта бяха изпълнени още Концерт #3 на Хофмайстер, Концерт #2 на Шпергер, както и още произведения от Ботезини и Рабат.
 
Славейко Савов: "Музикалните произведения узряват с времето"
(Интервю на Кремена Георгиева)

 
К.Г.: Това дебютният Ви концерт ли е на сцената на ДМА?
Славейко Савов: Имам удоволствието да свиря за втори път, въпреки, че все още съм едва първи курс.
К.Г.: Кое беше дебютното Ви изпълнение?
Славейко Савов: Предишното ми изпълнение беше отново един концерт на Шпергер, но само неговата първа част, която много рядко се представя в България.
К.Г.: Това, че сега отново сте предпочел Шпергер предполагам изразява някакво лично предпочитание към този композитор...
Славейко Савов: Определено Шпергер е композитор, който заслужава да бъде изпълняван от всички професионални контрабасисти. Аз лично много харесвам неговите произведения, а пък не е за пренебрегване и фактът, че те представляват неизменна част от всички международни музикални конкурси и музикални фестивали.
К.Г.:Как приемате предизвикателството да сте първият контрабасист представял пред българска публика именно "Соната" на Шпергер?
Славейко Савов: Чувствам се много горд, защото това е една наистина прекрасна соната и лично аз съм доволен от това, което съм направил до момента...
К.Г.: Казвате "до момента", това означава ли, че ще предстоят корекции или бъдещи творчески планове отново свързани с творчеството на Шпергер?
Славейко Савов: Определено корекции предстоят, защото едно музикално произведение узрява във времето, и се надявам изпълнението ми, макар и добро тази вечер, да става все по-улегнало в бъдеще.
К.Г.: Бихте ли ми казали нещо повече за бъдещите си творчески планове?
Славейко Савов: Като начало ще си взема малка почивка, а после ще открием новия сезон с още много концерти и изяви, заедно с един квартет, в който аз ще свиря. Но за това има още време и не бих искал да говоря предварително.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *