Виртуозът Юрий Башмет с концерт в София

|
На 29 март в зала 1 на НДК "Паганини на виолата" - Юрий Башмет, ще свири заедно с камерния ансамбъл "Московски солисти".
След София музикантите ще гастролират в Белград, а преди това ще участват в програмата на Мартенските музикални дни в Русе. Сред произведенията, които българската публика ще има удоволствието да чуе, са популярната "Малка нощна музика" и "Симфония концертанте" на Моцарт, цигулковия концерт на Стравински, както и "Кол Нидрей" на Брух.
Юрий Башмет работи с диригентите Г. Рождественски, сър Колин Дейвис, Джон Елиът Гардинър, М. Ростропович, В. Гергиев, Курт Мазур, Кент Нагано и др. Носител е на многобройни награди и титли: народен артист на Русия, Руска държавна награда, най-добър музикант на годината - Лондон 1993, музикалната награда "SONNINGS" за 1995 - Копенхаген.
Значителна част от концертната дейност на Юрий Башмет е свързана с престижни музикални фестивали във Франция, Германия, Белгия, Италия, Ирландия и др. В германския град Роландсен Юрий Башмет провежда свой собствен фестивал. От 1993г. е артистичен директор на фестивала в гр.Тур, Франция. От 1998г. е "гостуващ изпълнител със статут на постоянно пребиваващ" на международния фестивал в Бат, Великобритания. Юрий Башмет ръководи майсторски класове в Европа, Япония, САЩ. Реализира активна звукозаписна дейност и сътрудничи с много телевизионни компании. От 1978 г. е преподавател, а от 1996 – най-младият професор, назначаван в Московската консерватория.
Особено активната му дейност в областта на камерното музициране се осъществява в трайно сътрудничество с изявени музиканти, като Св. Рихтер, М. Ростропович, А.С. Мутер, Наталия Гудман, В. Третяков, В.Спиваков, квартет "Бородин", Виктория Муллова, М. Венгеров и др. Заедно с Гидон Кремер през януари 2006 Юрий Башмет участва в гала-концерта, посветен на 250-годишнината от рождението на Моцарт в Залцбург. Нещо повече - от 1971г. той свири на уникална виола от 1758г., същото производство като тази на гениалния композитор, само с три години разлика във възрастта. В действителност Башмет e и първият музикант, свирил на виолата на Моцарт, съхранявана в къщата-музей на композитора в Залцбург, когато изпълнява там прочутата "Симфония Концертанте".
От 1985 г. Башмет се изявява и като диригент на камерни оркестри в Европа и САЩ, а през 1991 създава и своя камерен ансамбъл "Московски солисти", с който осъществява успешна концертна и звукозаписна дейност. В него Башмет събира за съвместно творчество най-добрите абсолвенти на Московската консерватория. Премиерата на оркестъра е на 19 май 1992 в Москва, а ден след това в парижката зала "Плейел". Днес световната преса сочи ансамбъла като един от най-добрите камерни оркестри. Той е възторжено приет от публиката в Москва, Атина, Амстердам, Париж. Преди гостуването в България камерният ансамбъл "Московски солисти" начело с Юрий Башмет ще изнесе концерти в Мадрид, Дъблин, Франция, Австрия и Япония. Чрез ръцете му виолата навлезе в различни стилове и светове на музиката. Башмет свири с Елтън Джон, Мадонна, Стинг и др.
Билети за концерта се продават на касите на НДК и чрез eventim.bg.
 

По материали на Жокер МедиаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *